Közélet

1600 város a halálbüntetés ellen

Pécs és Szeged is része a kivégzések elleni kampánynak, amelyet az olaszok indítottak kilenc éve. A mai emléknapot erősen árnyalja a baranyai megyeszékhelyen Bándy Kata megölése.

1786. november 30-án törölték el a halálbüntetést Toszkánában – ennek emlékére indította a „Városok az életért” nevű akcióját a római székhelyű Szent Egyed Közösség. Immár kilenc éve, hogy november 30-án Róma és a világ azóta csatlakozott 1600 másik városában a jelentősebb műemlékek kivilágításával tiltakoznak a halálbüntetés ellen.

A kampányban 88 ország, köztük Magyarország is részt vesz, Pécs és Szeged képviseletével.

A Rómában rendezett nemzetközi igazságügyi miniszteri találkozó adatai szerint a halálbüntetést a világ 193 országa közül 150 jogilag vagy a gyakorlatban eltörölte.

Tavaly ötezer halálbüntetést hajtottak végre 43 országban, 946-tal kevesebbet, mint 2010-ben. A statisztika élén Kína áll: hivatalos pekingi adatok szerint 2010-ben ötezer halálbüntetést hajtottak végre, 2011-ben négyezret. A második helyen tavaly Irán állt 676 kivégzéssel, a harmadik Szaúd-Arábia volt 82-vel.

A halálbüntetés elleni nemzetközi kampány résztvevői az ENSZ Közgyűlés Emberjogi Bizottsága által november 19-én megszavazott moratórium bevezetését szorgalmazzák, a halálbüntetés alkalmazásának felfüggesztése érdekében.

Magyarországon két brutális gyilkosság korbácsolta fel az indulatokat ez ügyben a közelmúltban, az egyik épp pécsi eset volt, a másik szintén közeli, kaposvári.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik