Belföld

Halálbüntetés nyugtatná meg a kaposváriakat

Lakossági fórumot szervezett a polgármester az októberi gyermekgyilkosságról. Szinte mindenki azt mondta: életével kell fizetniük az ilyen bűnözőknek.

Szita Károly, polgármester 5 napja hirdetette meg, hogy egy közös beszélgetésre várja, mindazokat, akik  kibeszélnék magukból a Szita Bence megölése miatti sokkot. Körülbelül 300-an gyűltek ma este össze – derült ki a Sonline.hu beszámolójából.

A városvezető azt mondta, a kaposváriak soha ennyien nem keresték az elmúlt huszonkét évben a polgármesterüket, mint e szörnyű tragédia után, ezért hirdette meg a fórumot. Jelezte: ő sem elégedett a büntetésekkel. Úgy fogalmazott:  „valamit tenni kell, hogy a jog megvédje az embereket és családjaikat, mert a társadalom igazságérzete és a kiszabott büntetések között komoly szakadék húzódik”

A riport szerint egy szociális intézmény vezetője azt mondta, mostanáig nem támogatta a halálbüntetést, de ez az eset megváltoztatta a hozzáállását.

Akadt, aki súlyos következményeket vizionált:

– Akik olyan nagy hangon szidták Orbán Viktor miniszterelnök urat, mit szóltak volna, ha az ő gyerekükkel történik ilyen – mondta, nem teljesen fejtve ki az összefüggést. – Isten mentsen az önbíráskodástól, és a polgárháborútól – csuklott el a hangja a törékeny ősz asszonynak.

Volt, aki megijedt a saját ítéletétől. Egy magát kereszténynek valló férfi azt mondta: ” ezt a nőt fel kell akasztani”aztán elgondolkodott és úgy folytatta „az életet csak Isten veheti el, így a halálbüntetés nem megoldás.

A Jobbik egyik helyi képviselője  a „társadalmi károkozást ledolgoztatná, s ha már a gyilkosnak mindenképpen börtön kell kivégzés helyett, szerinte nem kellene megmondani az elítéltnek, sétálni vagy a halálsorra viszik-e reggelente”

Egyetemi adjunktus, egyházközségi tag így csillapította az indulatokat: a Ne ölj! ötödik parancsolatához nincs lábjegyzet, mely kitételeket engedne. Gonosztettre nem lehet gonosztett a válasz, de lehet kegyelem, ami a gyilkost is meggyógyíthatja. A törvényes gyilkolás viszont nem lehetséges.”

A cikk utal arra is, hogy Orbán Viktor is halálbüntetés-párti, csak tudja jól, a nemzetközi jog ennek gátat szab.

A polgármester azt ígérte, átadja a kaposváriak üzenetét a kormánynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik