Közélet

Hét év után elítélték a kunadacsi gázrobbanás felelősét

birosag(960x640)(20).jpg (bíróság)
birosag(960x640)(20).jpg (bíróság)

A vádlottat kétszer már felmentették, az érintett bírót végül kizárták az eljárásból. A férfi börtönbe kerül.

Jogerősen három év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék a 2005-ös, Kunadacson történt gázrobbanás felelősét. Szörényi Mariann bírói tanácsa foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, közveszélyokozás vétsége, valamint áru hamis megjelölése bűntett miatt hozta meg másodfokú ítéletét.

Az ügyben korábban már kétszer született felmentő ítélet a városi bíróságon, melyeket a Bács-Kiskun Megyei Bíróság érvénytelenített. Harmadszor a Kecskeméti Városi Bíróság döntött: 2012. január 16-án hirdetett ítéletet, melyet a Kecskeméti Törvényszék szerdai ítéletében jóváhagyott.

A kunadacsi raklapgyártó üzemben 2005. február 9-én történt gázrobbanás, a végzetes detonáció három ember életét oltotta ki, kilencen pedig megsérültek. Közülük hárman maradandó fogyatékosságot szenvedtek. A bíróság szerint bizonyítást nyert, hogy a gázpalack felrobbanása okozta a balesetet, méghozzá azért, mert szabálytalanul, autók meghajtásához használt LPG gázzal töltötték meg a palackot propán-bután gáz helyett, ráadásul túl is töltötték azt. Ezeken túl a vádlott telephelyén gyártott raklapokat MÁV jelzéssel látták el – annak ellenére, hogy a vasúttársaság ehhez nem járult hozzá – ezért áru hamis jelölésének bűntettét is elkövette az elsőrendű vádlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik