Közélet

Rendőrök szállták meg a fővárost

rendőrautó (rendőrség, )
rendőrautó (rendőrség, )

Mostantól egyenruhásokra kell számítani a piacoktól, a pályaudvarokon át a főbb közlekedési csomópontokig mindenhol. Így lesz ez egészen január elsejéig.

Az ünnepi bevásárlás időszaka a tolvajokat is lázba hozza, zsákmány reményében ők is többen, gyakrabban fordulnak meg azokon a helyeken, ahol úgy gondolják, csurranhat- cseppenhet nekik valami. Éppen ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság akciót hirdetett, nem is kicsit.

Látható és láthatatlan rendőrök mindenütt

A kiemelt időszakban több egyenruhásra kell számítani a bevásárló- és üzletközpontok területén, az alkalmi vásárokban, piacokon, benzinkutaknál, pályaudvarokon, de még a bankoknál és egyéb, nagy tömegeket vonzó helyeknél is. Mindenhová egyenruhást küldenek, ahol úgy vélik, a bűnözők is megvetik a lábukat.

Az akcióban nem csak az egyenruhás, a civil ruhás rendőröket is bevetik, kiegészülve a társszervek szakembereivel. A cél, hogy minél előbb közbe tudjanak lépni, ha kell.


Fotó: Neményi Márton

Ebben az időszakban számolni kell azzal is, hogy megnövekszik a forgalom, ezért ahol indokolt, rendőrök segítik majd a forgalom irányítását.

Lesben állnak a bűnözők

Zsebesek, gépkocsifeltörők – egyikből sincs hiány. A rendőrség szerint, ha néhány jó tanácsot megfogadunk, megelőzhetjük, hogy a tolvajok a mi kárunkra gazdagodjanak meg.

Pénz, iratok, tárca, táska, mobil – minden jöhet

A zsebesek jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban dolgoznak, bárhol, ahol nagy a tömeg, a nyüzsgés. Éppen ezért pénzünket, bankkártyánkat, egyéb más értékeinket már akkor tegyük biztonságos, nem észrevehető vagy könnyen hozzáférhető helyre, amikor elindulunk otthonról. Lehetőség szerint a kabátunk belső zsebében tároljuk a pénztárcánkat, az iratainkat, s ha lehet a telefonunkat is, az a biztos. A buszokon, villamosokon, egyéb tömegközlekedési eszközökön, gondosan őrizzük a táskánkat, mindenképp zárjuk be, vegyük magunk elé, öleljük át. Az éhes tolvaj ugyanis alig várja, hogy lankadjon a figyelmünk. Fokozottan kell vigyázni a pályaudvarokon és a vonatokon is, mivel a csomagjaink is csábító csemegéül szolgálnak. Bőröndjeinket ne bízzuk ismeretlenekre, használjuk inkább a csomagmegőrzőket.

Fontos, hogy mindig ügyeljünk az értékeinkre, télen ugyanis a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebünkbe. Ennek tükrében szépen el kell felejteni a nadrág hátsó zsebét is, mint lehetőséget. Végezetül: a PIN kódokat még véletlenül se tartsuk a bankkártyánk mellett, ne kínáljuk tálcán a számlánk tartalmát a pénzéhes tolvajnak.

Ha mégis megtörténik baj, és rajtakapjuk a tolvajt, ne játsszunk szuperhőst és ne szálljunk szembe vele, hívjunk segítséget. Ha vitte az iratok mellett a lakáskulcsot is, akkor pedig szükség lesz egy jó és gyors lakatosra. Ha a bankkártyánkat is sikerült megszereznie, tiltsuk le, míg nem késő.

A kincseket rejtő autó

Mielőtt ott hagyjuk valahol a kocsinkat, ellenőrizzük, nem maradt-e valami az utastérben, mert ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, a karácsonyra vásárolt ajándék könnyen tolvajok kezére juthat. Ezeket pakoljuk a csomagtartóba, lehetőleg még azelőtt, hogy valahol letesszük az autót, ezt ugyanis a bűnözők kifigyelhetik. Éppen ezért fontos az is, ha egyszer már bepakoltunk, ne menjünk vissza. Ne legyenek illúziónk, még egy ülésen felejtett kabát is felkelti a tolvajok figyelmét, akkor is, ha abban nincs érték.

Az ajtókat, ablakokat ne felejtsük el bezárni, a kulcsot pedig tartsuk magunknál. Amennyiben lehetőségünk van rá, parkoljunk kijelölt parkolóban, vagy olyan helyen, amely közel esik a célba vett üzlet bejáratához, van világítás, a parkolóhely pedig belátható és forgalmas.

Ha a tolvajok mégis a mi kocsinkat szemelték ki, és elvitték féltett dolgainkat, ne nyúljunk semmihez, mert a rendőrség vizsgálni fogja a helyszínen lévő nyomokat.

Jövő évig

A több mint öthetes akció vasárnap rajtolt el és egészen január elsejéig tart majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik