Közélet

A rendőrség cáfol a hatvani támadással kapcsolatban

rendőrség (rendőrség)
rendőrség (rendőrség)

Valótlan állítások, csúsztatások, szándékos ferdítések, hangulatkeltés – a rendőrség szerint nem volt sem rendőrattak, sem bántalmazás.

Mindenki másképp emlékszik

A rendőrség csütörtökön este közleményben tudatta, hogy a nap folyamán többeket is előállítottak Hatvanban. Összesen 12 emberre került bilincs, méghozzá visszaélés kábítószerrel bűncselekmény gyanúja miatt. Beszámoltak arról is, hogy a történtek után, a délutáni órákban egy körülbelül 40 fős, az érintettek rokonaiból álló társaság gyűlt össze a Hatvani Rendőrkapitányság épülete előtt. A csapat kiabált, hangoskodott és fenyegetőzött. A rendőrség szerint nem csak, hogy jogsértő cselekményt valósítottak meg, többen ellenszegültek a rendőri intézkedésnek és az egyenruhásokra támadtak. Akkor újabb hat embert állítottak elő. A délelőtt elfogott 12 ember közül ketten, míg a kapitányság előtt lázongó szeretteik közül hatan kerültek őrizetbe. Utóbbiak közül öt embernek garázdaság, míg hatodik társuknak hivatalos személy elleni erőszak miatt kell felelnie.

Később a Társaság a Szabadságjogokért is közleményt adott ki, melyben azt írták, a kapitányság elé vonuló hozzátartozók nem ok nélkül kezdtek háborogni. A rendőri erőszakba torkolló eseményeket állítólag az indította el, hogy az egyik elengedett férfi ütésnyomokkal az arcán hagyta el a rendőrséget. Állítják, nem a zúgolódók rontottak rá a rendőrökre, hanem éppen fordítva, az egyenruhások válogatás nélkül verték az ott tartózkodókat, beleértve nőket és gyerekeket is.

A TASZ feljelentést tesz

A TASZ szombaton újabb részletekről számolt be, egyebek mellett, hogy egy nagymama, valamint a négy- és tizennégy éves hallássérült unokája is áldozatul esett a rendőrök brutalitásának, pedig csak gyanútlanul sétáltak a lakótelepen, mit sem tudva a korábbi történésekről. A fiút megverték, a nagymamát pedig gázsprével fújták le. A lakótelep erkélyeiről többen látták az esetet, és ők hívtak mentőt hozzájuk. A fiú kórházba került  – állítják a jogvédők. A TASZ szerint aznap este volt még egy atrocitása városban, egy nagyjából tíztagú rendőrcsapat szállt ki egy hatvani lakótelepre, hangosbeszélőn felszólítottak egy családot, hogy feltartott kézzel jöjjenek ki. A rendőrök kutyákkal kutatták át a lakást, amelyben több gyerek aludt. Az érintetteket állítólag nem engedték panaszt tenni.

Dénes Balázs, a szervezet elnöke szombaton közölte: feljelentést tesznek, mert úgy vélik, csütörtökön Hatvanban a csoportos garázdaság felszámolása ürügyén indokolatlanul bántalmaztak a rendőrök gyanúsítottakat és vétlen járókelőket is.

„Felrobbantjuk a rendőrséget”

A rendőrség szerint azonban az érintettek állításai tele vannak valótanságokkal, csúsztatásokkal, szándékos ferdítésekkel és hangulatkeltéssel. Az egyenruhások is újabb részletekkel rukkoltak elő.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szerint tehát a szóban forgó csütörtökön feldühödött rokonok próbáltak meg betörni a rendőrség területére. Az egyenruhások ezt nem hagyták és felszólította az összegyűlteket arra, hogy fejezzék be a garázda magatartást. Állítják, a 40 fős, férfiakból és nőkből álló társaság erre fittyet hányt, sőt, a hangadók „Támadjuk meg a rendőrséget!”, a „Felrobbantjuk a rendőrséget!” felkiáltásokkal is ingerelték a tömeget. Azokat, akik a kerítést rángatták, vagy megpróbáltak átmászni azon, a rendőrök kiemelték a tömegből, és megpróbálták igazoltatni, de az érintettek ezt megtagadták. Az egyenruhások azt mondták, a rájuk támadó öt főt közterületen, később pedig egy főt egy közeli épületben fogták el.

Azok a bizonyos sérültek

Beszámolnak arról is, hogy előállítása közben egy ember ellenállt, eközben könnyű sérüléseket szerzett. Négy főt pedig a mentőszolgálat szállított kórházba, mert az alkalmazott gázspray miatt fájlalták a szemüket. A rendőrök közül négyen szenvedtek kisebb sérüléseket.

A megyei rendőr-főkapitányság szerint a történteken megbotránkozó helyi kisebbségi önkormányzat képviselői felajánlották, hogy segítenek azonosítani a garázdákat, és ígéretet tettek arra, hogy egy meghatározott időpontig valamennyi résztvevő önként megjelenik a rendőrségen. Amikor azonban a határidő letelt, az alapítvány felkérésére eljáró ügyvéd közölte: egyik érintett sem megy a rendőrségre. Ezért az egyenruhások felkeresték őket tartózkodási helyeiket, ezalatt összesen hat ember sikerült előállítaniuk.

Ekkor is voltak, akik be akartak jutni a rendőrség épületébe, hogy találkozzanak azokkal, akik ellen az egyenruhások épp intézkedtek,de a rendőrök ezt megakadályozták. Ugyanakkor tájékoztatták az érdeklődőket arról, hogy esetleges sérelmeikkel kapcsolatos panaszukat az ügyészségen tehetik meg.

Parancsnoki kivizsgálás volt

A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy az intézkedés törvényes, szakszerű, az arányosság követelményének megfelelő volt. Nem volt sem sorozatos rendőrattak, bántalmazás. Jelenleg a rendőrség előtt nem ismert, hogy a rendőri intézkedésekkel kapcsolatban bárki panaszt tett volna – írják. Cáfolják továbbá, hogy a Terrorelhárítási Központ munkatársai részt vettek volna az intézkedésekben, mint mondják, a Készenléti Rendőrség lát el megerősített szolgálatot a városban.

A rendőrség végezetül leszögezi: Hatvanban és a környező településeken fenntartják a közrendet és a közbiztonságot.

Öten előzetesben

Időközben kiderült, a kábítószer-ügy kapcsán őrizetbe vett két fiatal szabadlábpn védekezhet, míg öt garázda rokonuk előzetesét a bíróság szombaton elrentelte. Hivatalos személy elleni erőszakkal meggyanúsított társuk esetében vasárnap születik döntés.

A rendőrség az ügyben érintetteket higgadtságra kéri, egyben” megütközéssel fogadja mindazok fellépését, akik megakadályozták, hogy a helyi kisebbségi önkormányzat együttműködjön a rendőrséggel a helyzet normalizálása érdekében”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik