Közélet

Zaklatott a jobbikos képviselő – botrány a bíróságon

Zagyva György Gyula (Zagya György Gyula)
Zagyva György Gyula (Zagya György Gyula)

A hallgatóság annyira örült az ítéletnek, hogy a bíró kénytelen volt kiüríttetni a termet. Később Zagyva György Gyulát kellett figyelmeztetnie, mert ő is távozni akart.

Zaklatás vétsége miatt bűnösnek mondta ki a Váci Városi Bíróság hétfőn Zagyva György Gyulát, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, s ezért nem jogerősen próbára bocsátotta.

A Budapest Környéki Törvényszék épületében kihirdetett ítélet szerint a bíróság a sértettek által elmondottakra, illetve egyebek mellett egy magnófelvételre alapozva bizonyítottnak látta, hogy 2010 augusztusában Verőcén, a Magyar Sziget Fesztiválon Zagyva György Gyula és a másodrendű vádlott megalázóan bánt a Hetek című lap két munkatársával. A másodrendű vádlottat, I. Bélát megrovásban részesítették. Borbély Attila tanácsvezető bíró az ítélet kihirdetését megszakítva a hallgatóság rendzavarása miatt – a tömeg egy része ugyanis tapsban tört ki – kiüríttette a termet, később pedig, az indoklást kis időre abbahagyva, az elsőrendű vádlottat kellett figyelmeztetnie, mert ő is távozni akart.

Zagyva állítólag a Magyar Szigeten inzultálta a Hetek tudósítóit. A két újságíró előzetes egyeztetés után érkezett a rendezvényre, ahol kísérőt kaptak maguk mellé. A férfi minden lépésüket figyelte, engedély nélkül hang- és képfelvételt sem készíthettek az eseményről.

Miután körbevezették őket a táboron, egy faházba irányították őket: azt ígérték nekik, hogy interjút készíthetnek. A házban Zagyva György Gyula állítólag karikás ostorral hadonászva válaszolt a kérdésekre, többször megfenyegette, megalázta a két újságírót. A riportereknek azt mondta, ellenséges területre tévedtek, ahol egyfelől vége a demokráciának, másfelől azt tehetnek velük, amit akarnak. „Lehúzhatnánk a gatyátokat, és meg…nánk titeket. És ha innen kikerülnétek, senki sem hinné el” – mondta állítólag a politikus. Kísérőjük végül megfenyegette őket, hogy szét lesznek verve, ha bármit magnóra vettek az elhangzottakból, de nem ellenőrizték, hogy mit rögzítettek.

Az eset után a Jobbik elnöksége napirendre vette az ügyet, de végül érdemben nem foglalkozott vele. Dúró Dóra, a párt szóvivője ezt akkor azzal indokolta, hogy a történteket csak egy „kocsmai színvonalú beszélgetésnek minősítették”.

Az ügyészség azonban komolyan vette a dolgot, és 2010 szeptemberében kétrendbeli, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve, társtettesként elkövetett zaklatás vétségének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a Központi Nyomozó Fõügyészség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik