Közélet

Katasztrófavédők csapnak le a szabálytalanul parkoló kocsikra

Tuzoltosag(210x140)(15).jpg (tűzoltóság, )
Tuzoltosag(210x140)(15).jpg (tűzoltóság, )

A tűzoltók között állítólag nagy a felháborodás.

Nem elég, hogy a tűzoltókra rendőrruhát kényszerítettek, már a tilosban parkoló autók elszállítását is feladatul kapják – számolt be szerdán a Lánglovagok.hu. Az internetes portálon azt írják, mindez a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Budapest Főváros Közterület-felügyelete közötti együttműködési megállapodásból derül ki. Úgy tudják, a „szolgáltatás” költségeit a katasztrófavédelem állja.

A dokumentum szerint a katasztrófavédelem által üzemeltetett darus, csúszóplatós autómentővel a közterület-felügyelet közös köz- és közérdekű feladatellátást szervez, és 24 órában elszállítják a fővárosi közterület-felügyelet által jelzett, és hatósági szempontból ellenőrzött esetekben a közúti vagy közösségi közlekedést akadályozó, szabálytalanul parkoló járműveket.

A BFKF a közös munkához egy közterület-felügyelővel járul hozzá, nélküle ugyanis a katasztrófavédelem nem lenne jogosult járművek elszállítására. A közterület-felügyeletnek a katasztrófavédelem közreműködése egy forintjába sem kerül, csak akkor, ha a köz- és közérdekű feladatellátást meghaladó mértékben veszik őket igénybe.

A tűzoltóportálon azt írják, érthetetlen, hogy miért és milyen jogszabályi alapon vállalják át egy másik szervezet feladatát, amikor a pénzhiány miatt takarékossági intézkedéseket vezettek be a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. Az FKI a Lánglovagok.hu érdeklődésére nem reagált, a BFKF pedig csak a hónap végén kíván nyilatkozni, amikor az elszállításra vonatkozó részletes megállapodás megszületik.

Információik szerint a tűzoltók között már most rendkívül nagy a felháborodás. Ráadásul a megállapodásban meghatározott, megkülönböztető jelzéssel felszerelt, Mercedes típusú jármű olyan nagy, hogy a belváros szűk utcáiban megkérdőjelezhető az alkalmazhatósága. A magas daruja miatt a tűzoltólaktanya szertárjába is alig fér be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik