Közélet

Gyermekével lett volna öngyilkos, vagy baleset volt?

bíróság (ítélet)
bíróság (ítélet)

Újabb felmentő ítéletet helyeztek hatályon kívül annak a nőnek az ügyében, akit gyermeke megölésével vádolnak.

A keddi tárgyalás lényegi kérdése volt, hogy 2007 szeptemberében fáradtsága okán egy rossz kormánymozdulat miatt vagy egyéb szándékkal hajtott az árokba Győr térségében a fiatal nő, aki családi élete megromlása miatt öngyilkosságra készült. Az eset idején az autóban volt a nő gyermeke is, aki egyébként gyermekülésben ült, és be volt kötve a biztonsági öve, amikor a kocsi az árokba csúszott.

A tárgyalást vezető Győri Ítélőtábla határozatával hatályon kívül helyezte az első fokú bíróság megismételt eljárásban hozott felmentő ítéletét a nő ügyében. A másodfokú ítélet szerint a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság felmentő határozatában indoklási kötelezettségének részben nem tett eleget, ezért új eljárásra utasította a fenti bíróságot.

Az ítélőtábla szerint az első fokú bíróság a felmerült bizonyítékokat felsorolja ugyan, ezek tartalmi értékelése azonban  elmaradt. Így nincs válasz az első fokú ítéletben arra, hogy a vádlott 2008 februárja előtt és után miért tett eltérő vallomást öngyilkossági szándékáról. Részben elmaradt az első fokú ítéletben a pszichiátriai szakvélemények azon részleteinek értékelése is, amelyek felvetik, hogy hiányozhatott a terhelt belátási képessége a cselekmény elkövetésekor.

Az ügy bonyolultságát jelzi, hogy az első fokú eljárás során felmentették a vádlottat, ezt az ítéletet a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte. A megismételt első fokú eljárás ugyancsak a terhelt felmentésével zárult, ezt a döntést helyezte megint hatályon kívül kedden a Győri Ítélőtábla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik