Közélet

Szabadidejében „gyerekeket nevelt” a gyilkos mostoha

p-erika-iwiw (p.erika, )
p-erika-iwiw (p.erika, )

A 11 éves Szita Bence tragédiája felveti a kérdést, jó-e Magyarország nevelőszülő szűrője.

Mint ismert, brutális kegyetlenséggel gyilkolták meg nemrég a 11 éves felsőmocsoládi Szita Bencét. A gyanú a gyerek nevelőapjának élettársára, illetve két hajléktalanra terelődött, akiket vélhetően a mostohaanya, P. Erika bérelt fel Bence meggyilkolására. A tett indítéka egyelőre nem ismert, a rendőrség olyan választ kapott a nőtől, mely alapján kiderült, indokolt elmeorvossal megvizsgáltatni P. Erikát.

Megkínoznák

Bence meggyilkolása kapcsán ismét felmerült a halálbüntetés visszaállításának lehetősége. Egy korábbi anyagunkban már foglalkoztunk ennek pró és kontra érveivel. Arról is írtunk már, hogy a halálbüntetés gyakorlatilag nem visszatartó erő a gyilkosok szemében.

A Facebookon egyre több csoportot hoznak létre Szita Bence emlékére. Az egyik legnagyobb közösség már több mint 20 ezer tagot számlál. Itt még szavazni is lehet arról, hogy milyen büntetést érdemel a kisfiú gyilkosa, jelenleg az „először megkínoznám, aztán minden testrészét levágnám” variáció hozta a legtöbb voksot.

A gyermekgyilkosok egyébként még a börtöntársadalomban is tápláléklánc legalján helyezkednek el. Egy volt börtönőr a pecsiujsag.hu-nak nyilatkozva azt mondta, minden mocskos munkát velük végeztetnek, sokszor a WC-ből esznek. Az ilyen brutális tettre a nők ráadásul még a férfiaknál is kegyetlenebbül reagálnak.

Itt is a mostoha gyilkolt

2011. július 19-én történt, hogy a Baja-Mártonszálláson élő H. Istvánné miután férje elhagyta a lakást, örökbefogadott lányával és két nevelt fiával nagyobb mennyiségű, főként antidepresszáns hatású gyógyszert vetetett be, majd maga is több pirulát lenyelt. A kislány meghalt – rosszulléte után a vádlott egy párnával letakarta őt és ráfeküdt –, a két fiút, valamint a vádlottat az orvosi kezelés életben tartotta, nem lett maradandó egészségkárosodásuk.

A vádirat szerint a bűncselekmény napján a gyógykezelés alatt álló nőn a férje munkába indulása után eluralkodott a kilátástalanság érzése, ezért döntött úgy, hogy végez magával és a halálba magával viszi a gyermekeket is. H. Istvánné ügyvédje védőbeszédében hangsúlyozta: a nevelőanya rádöbbent arra, hogy nem tudja megoldani a gyereknevelés rá háruló nehézségeit, ezért követte el tettét.

 

Pénzért lett nevelőszülők

A Mátrix Közhasznú Alapítvány gyermekvédelmi szakemberei szerint Bence tragédiája újra felveti a kérdést, hogy jó-e Magyarországon a nevelőszülői rendszer. A felsőmocsoládi kkisfiú megölése és a korábbi években nevelőszülők által elkövetett gyermekgyilkosságok arra engednek következtetni, hogy a nevelőszülőkké válást segítő tanfolyamok, alkalmassági vizsgálatok környékén valami feltehetően nincsen rendben.

Adódik a kérdés: Bárki bármikor nevelőszülő lehet? Esetleg nem a gyermekszeretet miatt, hanem mondjuk az anyagi járandóságok reményében is átcsúszhat valaki a szűrőn?

Dudás Zsanett, az alapítvány gyermekvédelmi munkatársa Szeged környékén több olyan hirdetést is látott már, ahol a nevelőszülői díjazást kiemelve kerestek pótcsaládot a toborzók. A szakember szerint a nevelőszülők kapcsán első körben sokkal szigorúbb alkalmassági vizsgálatokra lenne szükség, a nevelőszülőhöz kiadott gyermekek és a család egésze esetében pedig rendszeres (mélyebb kiterjesztésű) pszichikai és gyakorlati terepszemle, családlátogatás, interjú lenne szükséges, hogy a tragédiák előtt megjelenő „viharfelhők ne alakulhassanak át villámokkal tűzdelt felhőszakadássá”.

P. Erika: “gyerekeket nevelek”


Kattintson a képre a nagyobb méretért!

Időközben rengeteg kép és információ kikerült az internetre a “gyilkos mostoháról”. A közösségi oldalakon szereplő adatlapját is ezrével kattintják a kíváncsiskodók. Az egyik talán legérdekesebb információ P. Erika iWiW-es oldalán szerepel, ahol a mostohagyereke meggyilkolásával gyanúsított nő az „ezt csinálom, amikor nem dolgozom” részbe saját magáról ezt írta: „gyerekeket nevelek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik