Közélet

Újabb partidrogokat tilthatnak be

kabitoszer(960x640)(1).jpg (drog, kábítószer, )
kabitoszer(960x640)(1).jpg (drog, kábítószer, )

Négy, eddig nem szabályozott dizájnerdrog kerülhet C-listára, ha a kormány legalább részben elfogadja az emberen végzett orvostudományi kutatásokról szóló kormányrendelet előterjesztést - írja a Magyar Nemzet.

A dokumentum a lap pénteki száma szerint az UR-144, az 5FUR-144, az STS-135 és az AKB 48 jelű anyagokkal bővítené az eddig 44 kábító hatású készítményt felsoroló jegyzéket.

A C-listát azért hozták létre, hogy az egyre nagyobb számban feltűnő, a törvényi előírást megkerülő dizájnerdrogok ellen hatósági eszközökkel is fel lehessen lépni. A rendszer eddig sikeresnek bizonyult. Szakmai és civil szervezetek ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy ez a szabályozás is kijátszható, bár nehezebben, mint a korábbi.

Zacher Gábor toxikológus szerint a partidrogok virágzásának véget vetni azért sem egyszerű feladat, mert amint betiltanak egyet, apró változtatásokkal ugyan, de megjelenik egy másik, az előzőhöz nagyon hasonló, így a készítők mindig a törvény előtt járnak egy lépéssel.

A kritikusok szerint a C-lista kijátszására tett kísérletek, valamint az immár ellenőrzött szerek illegális terjesztése azt bizonyítják, hogy a gond nem oldható meg csupán hatósági eszközökkel – írja a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik