Közélet

Kiadhatjuk az osztrákoknak a rendőrgázolót

hummer (ingyenes, gázoló hummer)
hummer (ingyenes, gázoló hummer)

Mivel külföldi állampolgár, kérheti, hogy az eljárást saját hazájában folytassák le.

Nyár végén tragikus baleset történt az M3 autópályán. Egy szlovák autós hibájából négyen haltak meg, hárman közülük úgy, hogy bennégtek a kocsijukban. Negyedik társuk még életben volt, amikor a mentők megérkeztek, de két nappal később a kórházban ő is belehalt sérüléseibe.

A terepjáróval közlekedő nő hátulról szaladt bele a másik járműbe, amely így nekicsapódott a szalagkorlátnak, majd lángra lobbant. Az asszony egyes sajtóhírek szerint „bosszúból” üldözte áldozatait, mert korábban nem tudta őket lendületből megelőzni.

A tragédia okozója a történtek után előzetesbe került, azóta is rács mögött van. Eva Varholíková-Rezesová kérvényezhette volna, hogy az ellene folyó eljárást Szlovákiában folytassák le, de nem tette.

Ezzel a lehetőséggel élhet a minap motoros rendőrt gázoló osztrák hummeres is.

Kérheti ugyan…

Magyar György ügyvéd szerint a gázoló ugyan kérheti az eljárás áthelyezését, de szinte esélytelen, hogy ez megtörténjen. Mint mondta, a magyar állam, mint joghatóság köteles megvédeni állampolgárait, következésképpen felelősségre kell vonnia mindazokat, akik vétenek a társadalmi béke ellen. Erről a lehetőségről pedig nem szokás lemondani. Az ügyvéd úgy véli, ha egy ilyen ügyet kiengednénk a kezünkből, az rossz üzenetet közvetítene.

Talán a börtönévekben

Ennek ellenére megeshet, hogy a férfi még a büntetése lejárta előtt búcsút inthet hazánknak. Magyar György szerint ugyanis arra van esély, hogy miután megszületett a jogerős ítélet, a gázoló hazájában ülje le a rárótt éveket. Az indokok közé sorolhatók ebben az esetben a felmerülő nyelvi nehézségek és az elítélt ellátásának költségei is. A kiadatás mellett szólhat a későbbiekben mindemellett az, hogy a férfi egy osztrák börtönben könnyebben fenn tudná tartani a kapcsolatot szeretteivel.

De természetesen az ilyen döntések során is mérlegelni szokták, hogy ugyanolyan büntetés várna-e az érintettre saját hazájában, mint Magyarországon. Ha mondjuk a bíróság a legsúlyosabb büntetést szabja ki, felmerül a kérdés, hogy az adott országban létezik-e tényleges életfogytiglan, illetve, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztés ott pontosan hány évet is jelent – mert ami nálunk harminc év, az például Norvégiában „csak” huszonegy.

Vannak azok az esetek

Persze nem minden esetben zárkózunk el a kiadatástól. Ide sorolhatók a vallási indíttatásból elkövetett bűncselekmények, amelyeknek – az adott kultúra ismeretének hiányában – nem feltétlen értjük a hátterét.

E tábort erősítik az államokon átívelő bűncselekmények is. Ezeket jellemzően emberrablással, kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetek követik el, és hazánk általában csupán annyiban érintett, hogy az elkövetők éppen itt akadnak horogra.

Könnyen megválunk azoktól a gyanúsítottaktól is, akik – bár vétettek Magyarország törvényei ellen – saját hazájukban súlyosabb bűncselekményt követtek el.

Ezekről az ügyekről összességében elmondható, hogy nagyon nehéz és költséges begyűjteni a bizonyítékokat és gyakorta az indíték szálai is külföldre vezetnek.

Az egyik legsúlyosabb bűn

Az osztrák férfinek várhatóan Magyarországon kell felelnie tettéért. Ha bűnössége bebizonyosodik, minimum tíz évet kap, de akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújtható, ugyanis az egyik legsúlyosabb bűncselekmény, hivatalos személy ellen elkövetett emberölés elkövetése miatt folyik az eljárás.

A hummeres a Központi Nyomozó Főügyészség pénteki tájékoztatása szerint előzetes letartóztatásba került. Megtagadta a vallomástételt, sőt, panasszal élt a gyanúsítással szemben. Kiderült, a hadnagy gyilkosa nem ismeretlen már a hatóságok előtt, Ausztriában már legalább huszonnyolc alkalommal került összetűzésbe a törvénnyel, egyebek mellett fegyveres rablás és hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik