Közélet

Nem kispályás bűnöző a motoros rendőr gyilkosa

A férfi 28 alkalommal került összetűzésbe a törvénnyel.

A gázolót hajnal 1 órakor hallgatták a nyomozók, állapota ugyanis ezt korábban nem tette lehetővé, négy lövést kapott. A férfi semmit sem mondott a rendőröknek, vagyis nem adott magyarázatot tettére, sőt, panasszal élt a gyanúsítással szemben – hangzott el a Központi Nyomozó Főügyészség pénteki sajtótájékoztatóján.

A szóvivő szerint már biztos, hogy a férfi kábítószer hatása alatt állt, szervezetében morfin-és ópiátszármazékokat találtak. Társain is elvégezték a szükséges vizsgálatokat, ők nem fogyasztottak drogot. Mindannyian szabadon távozhattak.

Az osztrák férfi ellen hivatalos személy ellen elkövetett emberölés miatt folyik az eljárás. Mint kiderült, már nem ismeretlen a hatóságok előtt, Ausztriában már legalább 28 alkalommal került összetűzésbe a törvénnyel, egyebek mellett fegyveres rablás és hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Fazekas Géza elmondta azt is, hogy a helyszínen összesen 13 lövés nyomaira bukkantak.  A nyomozást nagyban segíti, hogy a gázoló mögött haladó autós mobiltelefonjával felvette az eseményeket. Az egész útjukat megörökítette, a telefont a kocsiban rögzítette, így lehetséges, hogy  felvétel készült a tragédia pillanatairól is. Ezt most számítástechnikai szakértők vizsgálják.

Az osztrák férfit még az éjjel őrizetbe vették, és máris – mondhatni rekord gyorsasággal – elrendelték előzetes letartóztatását. A döntés fényében még ezen a napon átszállítják a tököli rabkórházba.


Mentősök szállítják a gázolót a Szegedi Tudományegyetem traumatológiájáról
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Mint ismert, az interneten szerveződő túra résztvevői hazafelé tartottak, amikor a rendőrök megállították a későbbi gázolót, mert gyorsan hajtott. Az osztrák sofőrnek nem tetszett, hogy meg akarják bírságolni, ezért elhajtott. A civil rendőrautó utána eredt és erősítést kért, ekkor jelent meg a két motoros rendőr. Az egyenruhások megpróbálták feltartóztatni a terepjárót, de az ráhúzta kocsiját a mellé érkező motorosra. A rendőr a rutinjának köszönhette, hogy a történtek ellenére nem borult fel a kétkerekűjével.

A másik motoros rendőr ezután megelőzte a terepjárót, és egy kereszteződésnél letámasztotta a járművét, hogy megpróbálja megállítani a Hummert.  A konvoj meg is állt, de aztán álló helyzetből a sofőr gázt adott, és elütötte az egyenruhást, aki olyan súlyosan megsérült, hogy kórházba szállítás közben meghalt.

A másik motoros rendőr és a civil rendőrautóban ülő társa ezután fel akarta tartóztatni a gázolót, aki azonban nem szállt ki járművéből. A kocsi kerekére már az üldözés közben is adtak le lövéseket, és ekkor is rálőttek a járműre.

Ha a hummeres gázoló bűnössége a későbbiekben bebizonyosodik, 10-től 20 évig terjedő, de akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújtható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik