Közélet

Kolontári porszennyezés: csak azt tudni, nyomoznak

kolontar-voros(i)(210x140)(1).jpg (kolontár, vörös por)
kolontar-voros(i)(210x140)(1).jpg (kolontár, vörös por)

A tavaszi kolontári porszennyezés ügyében még tart az áprilisban indult nyomozás - közölte az ORFK sajtószolgálata az MTI érdeklődésére.

A nyomozás érdekeire hivatkozva az ügyről többet nem közöltek.

Az NNI szóvivőjének korábbi közleménye szerint a nyomozóhatóság eljárása a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentése alapján áprilisban indult. A zöldhatóság idén tavasszal Kolontár külterületén, Lőrintepusztán üzemelő mérőállomása a viharos erejű szél miatt többször extrém magas szállópor-koncentrációt mutatott ki. A tározóktól délre elhelyezett mérőállomáson olyan magas porszennyezettséget mértek, amelynek rövid idejű hatása is jelentős egészségügyi kockázatot jelent.

A Veszprémi Bányakapitányság május óta több határozatban kötelezte a vörösiszap-tározókat üzemeltető Mal Zrt.-t a kazetta lefedésére. Idén nyáron több helyszíni ellenőrzésen megállapították, hogy a cég folyamatosan végzi a IX-es és az iszapömléskor megsérült X-es vörösiszap-tároló lefedését, nedvesítését a végrehajtást elrendelő végzésnek megfelelően. A munkálatok a végükhöz közelednek; a legutóbbi közlés szerint a X-es iszaptározó több mint felét már beborították földdel az előírások szerinti vastagságban, és további 7,5 hektáron mentesítették a területet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik