Közélet

Virágzik a fémlopás – milliárdos károk

rendorseg(210x140)(25).jpg (rendőrség)
rendorseg(210x140)(25).jpg (rendőrség)

Az utóbbi időben minden napra átlagosan 24 fémlopás jutott, a bűncselekmények csak tavaly 1,8 milliárd forintos kárt okozhattak – írja a Magyar Nemzet.

Átlagosan csaknem két tucat fémlopásról kap naponta jelzést a rendőrség, az elkövetők napról napra jelentős kért okoznak. Tavaly 8500 fémlopást regisztráltak, idén pedig január eleje és június vége között 4300 bűncselekményt követtek el a színesfém-tolvajok.

Legtöbbször a fővárosból és Pest megyéből jelentettek lopást, de számos eset történt Borsodban is. A rendőrségi tapasztalatok szerint az elkövetők között megtalálhatók a fémlopásra berendezkedett, visszaeső bűnözők csakúgy, mint alkalmi fémtolvajok.

A NAV az elmúlt két évben több mint 130 engedély nélkül működő fémtelepre csaptak le, ám az illegális szféra felszámolása – elsősorban a jogszabályi hiányosságok miatt – mégsem mutatkozik könnyűnek.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnál jelenleg is keresik az illegális fémkereskedelem visszaszorítását leginkább szolgáló megoldásokat. A tárca szakemberei a fémtörvény több átfogó módosítási variációját is elemzik, a kiskapukat bezáró javaslatokat most készítik elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik