Közélet

Mit tegyünk, ha beszáll mellénk a domonyvölgyi gyilkos?

Zodiákus (zodiákus, gyilkos, autó)
Zodiákus (zodiákus, gyilkos, autó)

A karatemester szerint a támadó szempontjából tökéletes választás egy autóban ülő nőre lecsapni. Védekezni és menekülni is nehéz ilyen helyzetből. De azért nem lehetetlen.

Mint arról korábban a Hír24 beszámolt, egy férfi Gödöllőn, a Szent István Egyetem parkolójában kiszemelt egy fiatal nőt, majd az autójába ült, és rávette, hajtson Domonyvölgy irányába. A határban megálltak, a férfi pedig végzett vele. A gyilkos a nő sárga Opeljével menekült el a 3-as számú úton. Azóta felmerült annak lehetősége is, hogy több nőt is ő támadott, illetve ölt meg a főút mentén.

Az eset után a Szent István Egyetem rektora azt kérte a hallgatókhoz és munkatársaihoz írt levelében, hogy a gépkocsival közlekedők ne engedjenek idegeneket beszállni az autójukba. A jármű ajtajait utazás közben tartsák zárva. A rektor azt is írta, hogy az egyetem rendészete minden tőle telhetőt megtesz a campus biztonsága érdekében.

A karatemester szerint

A Hír24 megkereste Takács Gábor ötdanos karatemestert, a Sárga-tenger Taekwondo Klub edzőjét, adjon tanácsot, mit lehet tenni egy ilyen szituációban.

„Nagyon nehéz helyzetbe kerül az a nő, akinek az autójába ez a férfi beül, ezért a legfontosabb a megelőzés. Ahogyan azt a rektor is ajánlotta, beszállás után azonnal zárjuk be a kocsi ajtajait, így megelőzhetjük, hogy az araszoló kocsisorban vagy a piros lámpánál beszállhasson valaki. Ha ezt elfelejtjük, és a támadó már az autónkban ül, válasszuk a menekülést. Ha tehetjük, azonnal szálljunk ki az autóból, még akkor is, ha az értékeink ott maradnak. Olyan szituáció is kialakulhat, hogy nincs módunk egyből kiszállni, ilyenkor még mindig végrehajthatunk egy megelőző támadást: azonnal üssünk! Ezt tehetjük ököllel, jobb kezünk élével a támadó torkára, vagy bármilyen kezünk ügyébe kerülő kemény tárggyal, akár egy CD-vel is. Gyakorlatból tudom, hogy a hosszú körmű lányok nehezen tudják ökölbe szorítani a kezüket, nekik azt ajánlom, használják fegyverként körmeiket, nyúljanak a férfi szemébe! Egy, vagy akár két kézzel is. Ha ezt sikerül megtenni, ismét a menekülés következhet.”

A felkészületlenek érthető módon lefagynak

Takács Gábor szerint, mivel nagyon sokan nem készülnek fel ezekre az esetekre, „lefagynak”, és szó nélkül követik a férfi utasításait. Azonban az első sokk után, útközben is van lehetőség rá, hogy élve kerüljünk ki a szituációból. Az egyik, hogy olyan helyen, ahol több embert látunk, valamilyen feltűnő manővert vigyünk véghez: fékezzünk egy nagyot, kocsink orrával üssünk ki egy táblát vagy egy vékonyabb oszlopot. Az ilyen akciókkal felhívhatjuk magunkra a figyelmet, de a vészfékezés más szempontból is hasznos lehet. A támadó ugyanis nem valószínű, hogy beköti a biztonsági övét, a váratlan fékezéskor pedig a szélvédőnek csapódik. Ismét lehet menekülni.

Ha ezekkel a lehetőségekkel sem sikerült élni, a megállás után, egy óvatlan pillanatban még mindig elszaladhatunk támadónk elől. De ha egy mód van rá, nem szabad megvárni, míg egy elhagyatott, lakatlan tanyára, erdőbe vagy  nádashoz érünk. Ezeken a helyeken nagyon kicsi az esélye, hogy valaki a segítségünkre siet, ha megsérülünk is, nehezebben találnak ránk.

Tehát az első pont az azonnali menekülés, második a támadás, harmadik a kocsival manőverezés, vészfékezés. Ebben a helyzetben más eszközünk nem nagyon marad, mert még egy könnygáz spray-vel sem érnénk semmit.

A tűzoltó szerint

A Hír24 megkereste a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét is. Kisdi Márk Máté azt mondta: amíg számítani lehet rá, hogy a piros lámpák miatt többször meg kell állnunk, vagy egy dugóban araszolunk, nyugodtan bezárhatjuk kocsink ajtaját. Bár egy esetleges baleset esetén ez megnehezíti a tűzoltók dolgát, a biztonság mindennél fontosabb. Nyílt terepen, állandó tempó mellett azonban oldjuk ki az ajtózárat, hogy mentés közben ne kelljen feltétlenül bezúzni a szélvédőt. Ez ugyanis szintén sérülést okozhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik