Közélet

Perbe fogja a Jobbik az örmény önkormányzat elnökét

Serkisian Szeván Simon (Serkisian Szeván Simon)
Serkisian Szeván Simon (Serkisian Szeván Simon)

A Jobbik mögött sejtettek már orosz és iráni pénzeket is. Most az azerbajdzsáni van soron.

Kapcsolódó cikkek

A Jobbik határozottan visszautasítja az Országos Örmény Önkormányzat elnöke, Serkisian Szeván vádjait, miszerint a Jobbik Magyarországért Mozgalmat Azerbajdzsánból pénzelnék. „A Jobbik ezt a reakciót is az elfogult és hisztérikus túlreagálások közé sorolja, ami sajnos a Szafarov-ügy kipattanása óta folyamatosan jellemző az örmény félre” – olvasható a csütörtöki közleményben.

A párt sajnálatosnak tartja, hogy az örmény önkormányzat elnöke elképzelni sem tudja, hogy „egy ügyben egy párt ne pénzért, hanem az általa következetesen vallott értékeket képviselve szólaljon meg.” Mint írja, a Jobbik ezt tette eddig is, most is, ezért Serkisian úr vádjait ugyanazzal a határozottsággal utasítja vissza, mint amikor orosz vagy iráni pénzügyi hátszelet sejttettek egyesek a Jobbik mögött.

Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes azt írja, hogy „ha a Jobbik álláspontját az Örmény Önkormányzat azerbajdzsáni támogatásnak tudja be, hasonló logikát követve nem merül fel a gyanú, hogy a balliberális pártok, nevesül az ügyben legharsányabban megszólaló MSZP, DK, LMP vagy akár a Milla nevű szerveződés mögött örmény pénzügyi támogatás áll?”

Mint ismert, Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek, őrnaggyá léptettek elő, új lakást adtak neki és visszamenőleg kifizették a bérét. Az örmény elnök erre utalva úgy fogalmazott: nehéz elképzelni, hogy ennél jobban le lehet járatni az európai igazságszolgáltatást.

Serkisian Szeván az önkormányzat elnöke kedden, sajtótájékoztatón azt mondta, nem feltételez rosszhiszeműséget a magyar politikusokról, kivéve egy politikai csoportról: a Jobbikról. A kormányt csupán szakmaiatlannak tartja, a radikális párt viszont szerintük hazugságáradattal traktálja a társadalmat. Serkisian Szeván Simon úgy véli, a Jobbikot Azerbajdzsán pénzeli. Szerinte ők azok, akik ezt a hangulatot megteremtették.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke korábban így foglalta össze véleményét az ügyről: „Összességében azt tartom fontosnak, hogy ezt az esetet – és különösen magát a bűncselekményt – válasszuk el Magyarország külpolitikájától. Ebben a konkrét ügyben, ha van olyan, hogy igazság, akkor az inkább az örmény oldal felé billen. De! Meggyőződésem, hogy Magyarország egyik legfontosabb külpolitikai partnere Azerbajdzsán kell, hogy legyen. Jóban kell lenni Örményországgal is, de felismerve saját nemzeti érdekeinket nekünk az azeri vezetéssel kell különösen erős és jó kapcsolatokra törekedni. És nem egy rövidtávú pénzügyi segély céljából, mert az önmagában ócska, prostituált külpolitika lenne, hanem azért, mert az azeri is turáni nép, mint mi. Testvérnépünk, amellyel hosszú távú erős szövetségre, barátságra van szükségünk, hiszen kölcsönösen lehetünk segítségére egymásnak nagyon sok dologban.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik