Közélet

A Jobbik meglátogatta a Roma Gárdát

A pécsi képviselők felkeresték a jogilag nem létező Roma Gárdát, de a cigány „ezredessel" nem tudtak beszélni.

Mint arról a Hír24 szerdán beszámolt, megalakult és színre lépett a pécsi Roma Gárda. A szervezet vezetője, a magát Daflics ezredesnek nevező Bagó Ferenc a Dunántúli Naplónak elmondta: a cigányok, a zsidók és minden egyéb kisebbség érdekében kívánnak fellépni. Ahol támadás vagy fenyegetés éri őket, ott megjelennek, és fenntartják a rendet addig, míg meg nem érkeznek a rendőrök.

A bama.hu azt írta, hogy a lopásért elítélt, büntetett előéletű férfi cáfolta, hogy fegyvervásárlásra indítottak volna gyűjtést, a hír szerinte félreértésen alapul. A Pécsi Cigányok Egyesülete együttműködési megállapodást kötött más szervezetekkel, többek között a mohácsi kisebbségi önkormányzattal és a Magyar–Cigány Országos Biztonsági Hálózat Béke és Jogvédő Egyesülettel.

A szentkoronaradio.com internetes portál már szerdán este arról számolt be, hogy a Jobbik pécsi képviselői meglátogatták „az úgynevezett Roma Gárda állítólagos toborzó bázisaként szolgáló irodát”. Az iroda üres volt, Bagó Ferenc nem volt ott.

A látogatás utáni jobbikos sajtótájékoztató nagy médiavisszhang mellett zajlott, azonban azoknak, akik valami szaftos hírt vártak, csalódniuk kellett. A toborzó és a „panaszosokat váró” hely január óta valódi funkció nélkül üzemel. Valaki pedig ez idő óta bérli az egyébként lepusztult állapotban lévő irodát. A Jobbik képviselői azt mondták, feljelentést tesznek a szervezet ellen – számolt be róla a lap.

A romák toborzását egyébként a Magyar–Cigány Országos Biztonsági Hálózat Béke- és Jogvédő Egyesület végzi. A szervezet 2012 márciusában alakult. Az egyesület elnöke, Gányi Miklósné a pecsma.hu-nak azt mondta, azért toboroznak, mert – annak ellenére, hogy betiltották – tovább működik a Magyar Gárda. A védelmet úgy képzelik el, hogy a tagoknak – terveik szerint – önvédelmiküzdősport-oktatást szerveznek, hogy támadás esetén megvédhessék magukat.

Fellépni a szélsőségesek ellen pedig Gandhi módszerével, például éhségsztrájkkal szeretnének. Szerintük az egyesületük hatékonyabban tud így működni a szélsőségek ellen, mint a politikusok a törvényhozással. Az egyesületnek – Gányi Miklósné szerint – jelenleg csaknem 120 tagja van, és 7-8 helyen az országban csoportot is alakítottak, így tudják soraikban a Pécsi Romák Egyesületét is.

A rendőrség egyelőre csupán annyit közölt, hogy „Roma Gárda” néven nem létezik, nem működik szervezet. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is a leghatározottabban fellép a jogrendet sértő vagy veszélyeztető, az állampolgárok nyugalmát megzavaró cselekményekkel szemben, és törvényes eszközökkel megakadályozza a jogellenes szervezetek létrehozását, működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik