Belföld

Cigány önvédelmi szervezet alakult Pécsen

Pécsi Romák Egyesülete néven cigány önvédelmi szervezet alakult a közelmúltban Pécsen. A "roma gárdába" országszerte toboroznak tagokat.

A bama.hu cikke szerint a cigány önvédelmi szervezet célja, hogy fellépjen a cigányok, a zsidók és minden más, fenyegetettségben élő kisebbség érdekében. A szervezet vezetője, Bagó Ferenc a portál kérdésére cáfolta, hogy fegyverek vásárlására indítottak volna gyűjtést, ez az információ szerinte félreértésen alapul.

A Pécsi Romák Egyesülete együttműködési megállapodást kötött a mohácsi roma önkormányzattal, valamint a Magyar-Cigány Országos Biztonsági Hálózat Béke és Jogvédő Egyesülettel. A magyar-cigány egyesület vezetőjétől a hírportál arról értesült, hogy a szervezetekhez már 300-400-an csatlakoztak, de országosan toboroznak, és 6-8 ezer tagra számítanak.
A Pécsma.hu-nak Gányi Miklósné, a 2012 márciusában alakult és a tagtoborzást végző Magyar-Cigány Országos Biztonsági Hálózat Béke- és Jogvédő Egyesület vezetője azt mondta: azért toboroznak, mert véleményük szerint jogerős betiltása ellenére a Magyar Gárda tovább működik.

Kovács István, a mohácsi roma önkormányzat elnöke azt mondta: ha a jövőben megszűnnek a “masírozások”, semmi szükség nem lesz a mostanihoz hasonló megállapodásokra.

„Ha támadólag lépnek fel egyetlen cigánnyal szemben, viszonválaszt kapnak, de a mi szándékunk inkább az, hogy üzenjünk a gárdának, hagyjanak fel a megmozdulásokkal!” – idézte a Pécsma.hu a roma önkormányzat vezetőjét.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy “roma gárda” néven nem létezik, nem működik szervezet. A főkapitányság továbbra is a leghatározottabban felllép a jogrendet sértő vagy veszélyeztető, az állampolgárok nyugalmát megzavaró cselekményekkel szemben, és törvényes eszközökkel megakadályozza a jogellenes szervezetek létrehozását, működését – olvasható a közleményben.

A Jobbik pécsi kepviselői felkeresték a “Roma Gárda” toborzó bázisaként szolgáló irodát. Az iroda üres volt, Bagó Ferencet, az ellengárda vezetőjét sem találták ott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik