Közélet

Száz napja nincs hír a Szíriában elrabolt magyarokról

A miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkár szerint már történt előrelépés az ügyben.

A két magyar állampolgárt április 28-án rabolták el a szíriai Deir ez-Zor városában. Az éjszaka közepén fegyveresek jelentek meg a tárbornál és valahogy rábeszélték az őrt, nyissa ki a kaput. A csapat fém alkatrészekkel, parabolákkal megpakolva, egy dzsippel távozott, és magukkal vitték a két magyart is.

A Terrorelhárítási Központ csupán annyit közölt egy nappal az incidens után, hogy információi szerint a túszok életben vannak. Akkor azt is mondták, jó esély van rá, hogy a túszhelyzetet békésen tudják megoldani.

Az első hírek még arról szóltak, hogy állampolgárainkat váltságdíjra utazó bűnözők rabolták el, később felvetődött az is, hogy dzsihádisták állnak a történtek hátterében. A magyarok elrablása óta éppen száz nap telt el, azóta sem tudni róluk semmit.

Dr. Bourgla Oszama, egy Bicskén élő szír származású magyar orvos a Hír24-nek június elején még azt mondta: a túszok minden valószínűség szerint abban a városban vannak, ahol elrabolták őket, vagyis lényegében a sivatag kellős közepén. Ez a hely ugyanis tökéletes arra, hogy feltűnés nélkül elrejtsék őket.

A terrorelhárítók napokkal később már a helyszínen voltak, ám érdemi változás azután sem történt.

A miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkár a Hír24-nek küldött levelében alig két hete azt írta, bár a mentési akció több időt vesz igénybe a korábban reméltnél, a Külügyminisztérium és a Terrorelhárítási Központ munkatársai minden erejükkel azon dolgoznak, hogy a két magyar állampolgár mielőbb épségben kiszabadulhasson. A művelet biztonságára hivatkozva azonban ennél többet nem árult el. Mint írta, tisztában vannak azzal, hogy a közvéleményt élénken foglalkoztatja az ügy, és azt ígérte, amint lehet, részletesen beszámol az esetről.

Ismét elküldtük megkeresésünket Havasi Bertalannak. Arra szerettünk volna választ kapni, történt-e bármilyen előrelépés az ügyben, van-e bármilyen hír az elrabolt állampolgárainkról.

A helyettes államtitkár válaszlevelében közölte, “a Terrorelhárítási Központ és a Külügyminisztérium folyamatos erőfeszítéseinek köszönhetően természetesen van előrelépés, zajlik a munka annak érdekében, hogy a magyarok mielőbb épségben kiszabadulhassanak”. Ismét azt az ígéretet kaptuk, amint lesz olyan információ, amely nyilvánosságra hozatala nem nehezíti a magyar szervek munkáját, illetve nem jelent biztonsági kockázatot, azonnal közlik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik