Közélet

Külföldiekkel keménykedtek a BKK-ellenőrök

Riadt angolok, fenyegetőzés, elvett útlevél és némi „takarodj el” – a magyar utas szerint a külföldi társaságra a 6-os villamoson repültek rá a karszalagosok

A történetet az egyik utas mesélte el a Hír24-nek. Az eset július közepén, éjszaka történt. A helyszín a 6-os villamos volt. A fiatalember lapunknak azt mondta, amikor a Mester utcánál felszállt a szerelvényre, a két ellenőr „már javában pörölt a nyolc kétségbeesett külföldivel”.

Látszólagos „egye fene”

Odament, megmutatta a bérletét, majd – ahogy ő fogalmazott – „sok urbánus legenda és hallott történet birtokában” megérdeklődte, mi a probléma. A fiatal szerint az angolokból álló csapat teljesen normálisan viselkedett, nem kötekedtek, és nem tűntek részegnek sem.

Rövid tolmácsolás után kiderült, nem volt jegyük, az ellenőröktől akartak venni, amikor felszálltak. A karszalagosok azonban azt mondták, nem kötelesek adni, mivel a megállóban van automata.

„Felvetettem az úriembereknek, hogy az országimázs, esetleg az empátia vagy általános emberség okán hajlandóak lennének-e éjszakai jeggyel ellátni a rémült utasokat” – mondta a külföldiek segítségére siető utas. A fiatalember szerint ebben meg is egyeztek – bár a jegyvásárlást ő maga nem látta –, és az angol társaság nyugodtan folytatta tovább az útját. Egy ideig legalábbis.

Húzz a francba

Utasunknak le kellett volna szállnia a szerelvényről, de mint mondta, úgy érezte, maradnia kell. Így az Oktogonnál egyszerre hagyta el a szerelvényt a csapattal. Az ellenőrök akkor már nem voltak olyan „együttműködőek”, „policijázni” kezdtek, tették mindezt úgy, hogy egyikük közben elvette és lengetni kezdte az egyik angol fiatal útlevelét.

A fiatalember újfent odalépett hozzájuk, hogy érdeklődjön. Elmondása szerint ekkor a „nagyobbik darab” ellenőr odafordult hozzá, és közölte: takarodjon el. Ha nem tesz így, hívja a rendőröket és beviteti az ellenőrzés feltartásáért. Különben se szóljon bele.

A magyar fiatal nem hagyta annyiban, közölte: kizárólag fordítóként próbálta segíteni mindkét oldalt, ugyanakkor szóvá tette, bizony közokiratot vettek el az egyik angoltól. A karszalagos válaszul lökött rajta egyet és felszólította, hogy „húzzon a francba”.

Ennek ellenére nem mozdult, mint mondta, a társaság nagyon rémült volt, a fiúk elsápadtak, a lányok pedig könnyes szemmel szorongatták kezükben az ötezreseket. A csapat ekkora már megfogyatkozott, négyen leszálláskor eloldalogtak.

Bírság és búcsú

Ezután körülbelül tíz perc egyezkedés következett. A magyar utasnak sikerült annyit elérnie, hogy a négy ember 16 ezer forintos bírsággal megússza. A kiharcolt összeget átadták, az útlevél visszakerült gazdájához, az ellenőrök pedig elindultak. Majdnem. A karszalagosok azzal búcsúztak, hogy ők most bizony szívességet tettek, és egyébként is, bevitethették volna a rendőrségre, egyebek mellett azért, mert hátráltatta őket a munkában. Ezután elballagtak.

A „srácok” mégis mosolyogva távoztak

A történtek után utasunk elkísérte a csapatot a szállására, közben nem győzött elnézést kérni. A társaság egyébként azért ment gyalog, mert a villamosra már nem mertek felszállni. Ennek ellenére mosolyogva köszönték meg a segítséget, és azzal búcsúztak el, hogy inkább a magyarok segítőkészsége és kedvessége marad majd meg az emlékezetükben. Utasunk panaszlevelet írt, egyelőre várja a választ.

A BKK azonosításra várja a fiatalt

A történtek után felvettük a kapcsolatot a Budapesti Közlekedési Központtal, azt kértük, nézzenek utána az esetnek. A sajtóosztály kérésére – utasunk segítségével – személyleírást küldtünk az említett ellenőrökről. A BKK kedd esti válaszlevelében közölte: a levelében jelzett személyleírás a Budapesti Közlekedési Központ egyetlen, aznap este szolgálatot teljesítő jegyellenőrére sem illik.

Hogy a helyzet minél előbb tisztázódjon, azt kérték, a történetet megíró fiatalember vegye fel a kapcsolatot a Jegy-és Bérletellenőrzési Szakszolgálattal, előzetes időpontegyeztetés után ugyanis lehetőséget biztosítanak arra, hogy munkatársaik fotói alapján beazonosíthassa az általa látott személyeket.

Az incidens nyomán megkérdeztük azt is, hogy az „éjszakai ajtónállók” kötelesek-e jegyet adni, ha valaki felszálláskor vásárolni szeretne, vagy – ahogy az a leírtakban is szerepel – a megállókban kihelyezett automatákra hivatkozva ezt megtagadhatják. A BKK arról tájékoztatott, hogy az éjszakai járatokon az utasoknak addig van lehetősége menetjegyet vásárolni a biztonsági őröktől, amíg a villamos el nem indul a megállóból.

A fiatalembert tehát azonosításra várják, amelyre el is megy. Így remélhetően hamarosan kiderül, kik a rejtélyes karszalagosok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik