Közélet

Jegy nélkül életveszélyes a Sziget

Katasztrófavédelem a Dunán (katasztrófavédelem, tűzoltók, Sziget Fesztivál, Duna)
Katasztrófavédelem a Dunán (katasztrófavédelem, tűzoltók, Sziget Fesztivál, Duna)

Álrészeg, gumicsónakos tűzoltók – egy majommal és egy punkkal az élen – mutatták meg, miért nagyon rossz ötlet belógni a Szigetre.

A Duna – ahogy azt eddig sem tette – nem kíméli kéretlen látogatóit. Már a nyári szezon kezdete előtt csaknem húsz áldozatot szedett a folyó. A rendőrség zsákszám ontja magából a tiltott fürdőzéssel kapcsolatos közleményeket, teletűzdelve jó tanácsokkal és persze belebegtetve a borsos összegű – akár ötvenezer forintos – bírság fenyegetését is. Hiába, bátor jelentkezők mindig akadnak.

A Duna a Sziget Fesztivál idején még csábítóbb. Sokan úgy tekintenek legnagyobb folyónkra, mint a buliparadicsomba jutás költséghatékony megoldására. Próbálkoznak egyedül, többen, gumicsónakkal, matraccal, és ittaságukból fakadóan nyilván a vízen járást sem zárják ki a lehetőségek közül.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság emberei szerda délelőtt szituációs gyakorlatot tartottak, hogy megmutassák: a „vizes buli” könnyen rémálomba fordulhat. Voltak álrészeg tűzoltók – egyesek civilben, mások punknak vagy majomnak öltözve – és egy méretes gumicsónak is.


Kattintson a képre és nézze meg a gyakorlatot!
Fotók: Neményi Márton

Az újságírókat szállító tűzoltóhajó nem sokkal 9 óra után indult el a közelben várakozó, részeg csapatot imitáló tűzoltók felé. Az „akció” pár perc múlva el is kezdődött, az ittasnak tűnő legények – szám szerint hatan – ordítozva, „hohók”, „juhéjok” és „sálálák” közepette tették vízre gumiteknőjüket. A  társaság beszállt, kezükben táblával, deszkákkal, amelyekkel világmegváltó hangulatban, de annál kevesebb tehetséggel evezni kezdtek. Nem jutottak messzire, alig pár méterre a parttól a vízbe estek. Próbáltak visszamászni, hiába. Ha ez egy valós helyzetben történik, a csapat komolyan aggódhatott volna, de valószínűleg a biztonsági szolgálat emberei már kiszúrták volna őket – mondta el Kanyó Ferenc tűzoltó alezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője.

A műittas társaság egy kicsit még elidőzött a vízben, volt, aki a majmot kereste, és akadt, aki a csónakot próbálta utolérni. Hamarosan megérkeztek a helyszínre a katasztrófavédelem emberei, két rohamcsónakkal. A dajdajozó fürdőzőket beemelték. Aki első körben nem fért be a csónakba, mentőpatkóra kapaszkodva várhatta a visszatérő felmentő sereget.


A képre kattintva galéria nyílik!

Bár a gyakorlat hepienddel zárult, sajnos már volt, aki nem élt túl egy hasonló próbálkozást. 2010-ben egy fiatal hasonló módon akart bejutni a rendezvényre, de megfulladt. Hogy ne történhessen hasonló tragédia, a fesztivál rendezői, a katasztrófavédők és a vízirendészet munkatársai is hajóval pásztázzák majd a vizet.

A tűzoltók egyébként nem csak a habokat szelik a Sziget idején, a szárazföldön a tűzvédelmi előírások betartásáról gondoskodnak a fesztivál alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik