Közélet

Rendőrkézen a merénylők fegyverei

portik-tamás (ingyenes, )
portik-tamás (ingyenes, )

A Blikk szerint egy sor, a '90-es években elkövetett merénylet oldódhat meg heteken belül.

A lap – egy névtelen, de a nyomozást jól ismerő forrásra hivatkozva – azt írja, hogy Portik Tamás és társai elfogása óta a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) újabb és újabb iratok, tárgyi bizonyítékok kerülnek. Köztük van a pisztoly, amivel Lakatos Csaba hajtót, illetve a Kalasnyikov, amivel Seres Zoltánt lelőtték. A nyomozók most összefüggést keresnek a két merénylet között.

Az NNI nem kommentálta a Blikk értesüléseit, de a névtelen forrás szerint a merényletsorozat részben összefügg, részben a végrehajtók személyében átfedéseket mutat; és az elfogottak között is lehet néhány végrehajtó és megbízó.

Mint korábban megírtuk, Portik Tamás egy időben a körözött magyarok listáján a legkeresettebbnek számított. Ő volt az olajügyekben játszott állítólagos központi szerepe miatt elhíresült Energol Rt. egyik igazgatója. Korábban a Népszabadság azt írta, hogy immár állítólagos titkosszolgálati kapcsolatait is vizsgálják.

Közben a Magyar Nemzet arról ír, hogy egységes adatbázisban, speciális raktárakban kezelhetik a jövőben a bűnjeleket. A lap szerint a nyomozó hatóságok hibái miatt korábban nem egy ügy vizsgálata futott zátonyra a tárgyi bizonyítékok megléte ellenére. A szabályozatlanság manipulációra ad lehetőséget, ami már számos esetben ásta alá a nyomozati munkát.

A Belügyminisztérium ezért regionális, a kor technikai feltételeinek megfelelő központok felállítását tervezi, ahol külön erre kiképzett szakemberek foglalkoznak majd a bűnjelekkel. Ezzel elkerülhetővé válhatnak az olyan könnyen félreérthető, a manipuláció lehetőségét felvető helyzetek, amikor egy-egy bizonyíték évekre eltűnik, majd egyszer csak előkerül. Erre az elmúlt években többször is volt példa, ráadásul kiemelt gyilkossági ügyekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik