Közélet

Vádat emeltek a volt honvédelmi miniszter ellen

Juhász Ferencnek és társának egyrendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt kell bíróság elé állnia.

Juhász Ferenc 2002 májusától 2006 június 9-ig honvédelmi miniszter, míg dr. Fapál László 2004. december 10-től 2006. június 30-ig a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt.A vádirat szerint Fapál László hivatásos katonaként 1988-ban szolgálati lakást kapott, melyet kedvezményes vételáron 1998-ban megvásárolhatott. Emellett 2001-ben a honvédségtől – ingatlanépítés céljára – munkáltatói kölcsönhöz is hozzájutott, az összeget 2005-ben fizette vissza.

Az egykori államtitkár 2005. február 11-én kérelmet nyújtott be Juhász Ferenc honvédelmi miniszterhez, miszerint hozzá szeretne jutni egy bérlakáshoz. Tette ezt annak ellenére, hogy megkapta, majd később meg is vásárolta az említett szolgálati lakást és még a kölcsönt is megkapta. Ezt az igényét egyébként a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek kellett volna bejelentenie.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszterként –  megszegve a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket – egyedi döntést hozott, vagyis megadta a kizáró körülmények alól a felmentést. Ezzel együtt megállapította, hogy Fapál László határozatlan időre megkaphatja a HM-rendelkezésű lakást

A Honvédelmi Minisztérium 2005 május 5. napján vette meg a XIV. kerületben található 147 négyzetméteres, négy és fél szobás ingatlant 65 millió forintért. Fapál 11 680 forint bérleti díjat fizetett mindezért havonta.

2006. május 10-én a volt közigazgatási államtitkár maga kezdeményezte Juhász Ferenc honvédelmi miniszterhez címzett írásos kérelmében az általa bérelt HM-rendelkezésű lakás megvásárlását. A kérelmet maga Fapál terjesztette a miniszter elé, aki a javaslatot még ugyanazon a napon miniszterként „Rendben!” felirattal elfogadta.

2006. június 7-én a miniszter arról döntött, hogy az említett ingatlant eladhatják Fapálnak. Intézkedése ellentétes volt azon vagyonkezelési szabállyal, mely szerint a hivatali lakással való ellátás keretében bérbe adott lakás az állami vezető részére nem idegeníthető el.

Fapál ennek fényében 2006. július 04-én kedvezményes áron,  22,2 millió forintért vásárolhatta meg az egyébként 65,2 millió forintra értékelt ingatlant.

A vádirat szerint Fapál László igénybejelentései és Juhász Ferenc egyedi döntései azt célozták, hogy az akkori államtitkár vételi jogosultja, majd – kedvező vételi feltételekkel – tulajdonosa legyen az állami tulajdonú ingatlannak. Ezzel az érintettek figyelmen kívül hagyták Fapál közigazgatási államtitkári tisztségét és jogállását, és kikerülték, illetve megszegték a vonatkozó vagyonkezelési szabályokat. Az így okozott kár 43 millió forint.

Juhász: nem megalapozott a vádemelés

A volt miniszter szerint a vádemelés egy olyan eljáráshoz kapcsolódik, amelyet Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban – Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost tájékoztatva – már formailag törvényesnek talált. Az ügyészség ráadásul – nyilvánvalóan politikai nyomásra – nem vette figyelembe, hogy van egy honvédelmi törvény és egy a katonák jogállásáról szóló szolgálati törvény.

Ezek kimondják, hogy a katona állami beosztásba kerülve is katona marad – utalt Fapál László jogállására a volt tárcavezető -, ami kettős jogállást eredményez. Ilyen esetben az érintettnek kedvezőbb törvényi eljárást kell alkalmazni, a neki kedvezőbb helyzetet kell figyelembe venni – tette hozzá Juhász Ferenc.

Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium egykori közigazgatási államtitkára sem tartja megalapozottnak a Központi Nyomozó Főügyészség vele szembeni vádemelését, és ártatlannak tartja magát. Ügyvédje elmondta: nem kapták meg hivatalosan a vádiratot, viszont ha ez megegyezik a gyanúsítás szövegével, akkor – álláspontjuk szerint – a vád azon a téves jogi felfogáson alapul, hogy Fapál László állami vezetőként igényelt és kapott lakást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik