Közélet

Vihar – Tűzoltókért kiáltott az ország

salgotarjani-vihar-(i)(960x640)(1).jpg (esővíz, viharkár, salgótarján)
salgotarjani-vihar-(i)(960x640)(1).jpg (esővíz, viharkár, salgótarján)

Hat megye, másodfokú riasztás – a katasztrófavédelem emberei meg sem álltak.

A heves zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a déli órákban hat megye harminchárom kistérségére adott ki másodfokú riasztást. Az érintett megyékből folyamatosan érkeztek a bejelentések a katasztrófavédelemhez, a tűzoltók hetven helyszínre vonultak ki: esővizet szivattyúztak, kidőlt fákat, leszakadt ágakat távolítottak el, és segítettek a vihar szaggatta épületek helyreállításában is. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az utóbbi károk felszámolása jelenleg is tart. A legtöbb kár ezt a megyét érte.

Dió nagyságú jég, megtépázott házak

Ahogy arról beszámoltunk, az ítéletidő Északkelet- és Kelet-Magyarországra csapott le, Abádszalókra, Salgótarjánra és Gyöngyösre özönvízszerű eső hullott.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság keddi tájékoztatása szerint Abádszalók térségében dió nagyságú jég esett, megrongálva több száz házat, tetőket, nyílászárókat. Háromszáz ingatlanból érkezett kárbejelentés az önkormányzatokhoz, több mint hetven tulajdonos segítséget is kért a részleges vagy teljes helyreállításhoz. A sérült járművek száma is meghaladja a százat.

A katasztrófavédelemhez egy esetben érkezett bejelentés személyi sérülésről Abádszalókon: egy ember súlyos állapotban került kórházba: a vihar elől egy deszkaépületben keresett menedéket, amelyet az erős szél elmozdított.

Elöntött mélygarázs, sodródó kocsi

Nógrád megyében Salgótarjánt érintette a legintenzívebben a vihar, a legtöbb esetben vizet kellett eltávolítani. Volt olyan eset, amikor az esővíz egy üres kocsit sodort egy mélygarázs bejáratához, és egy közel ötszáz négyzetméteres mélygarázs is megtelt a lezúduló csapadékkal. Egy alagútban pedig az esővíz több mint másfél méter mélységben gyűlt össze, akadályozva a forgalmat.

A munkában csaknem nyolcvan hivatásos, tíz önkormányzati és öt önkéntes tűzoltóegység vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik