Belföld

Orkánnal és özönvízzel jött az enyhülés

salgótarjáni özönvíz (özönvíz, salgótarján, )
salgótarjáni özönvíz (özönvíz, salgótarján, )

Ítéletidő csapott le Északkelet- és Kelet-Magyarországra. Abádszalókon három ember megsérült a szélviharban, Salgótarjánra és Gyöngyösre özönvízszerű eső hullott. Ózdon 19 Celsius-fokra, Edelényben 20 fokra csökkent a levegő hőmérséklete – tudatta az időkép.hu.

A portál és az olvasók beszámolója alapján több településen is jégeső esett. Fotók tanúsága szerint Salgótarjánban és Gyöngyös egyes mélyebben fekvő részein a nagy mennyiségű csapadék miatt felgyülemlett esővíz autókat nyelt el.

A vízzel elöntött Bem József út Salgótarjánban

MTI-fotó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint hétfőn még a Tiszántúlon és a Nyugat-Dunántúlon lehet zivatar. Az érintett régiókra ezért citromsárga riasztást adtak ki. Emellett érvényben van a másod- és a harmadfokú hőségriasztás is az országban.

Bódé dőlt három emberre

Három ember könnyebben megsérült és több épület megrongálódott a heves viharban Abádszalókon, ahol diónyi méretű jég esett. Ezt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelem szóvivője közölte.

S. Tóth Anikó elmondta: délután fél ötig csaknem kéttucatnyi riasztást kaptak Abádszalókról, ahol több lakóházat és a posta épületét is megrongálta a vihar. A hirtelen lezúduló jég háztetőket bontott meg és ablakokat tört be. Az orkán erejű szél a Tisza-tó partján felborított egy fából készült bódét. Az építmény rádőlt három emberre, akik könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Villámcsapás, elárasztott pincék, épületre dőlt fa

Több riasztást is kaptak a gyöngyösi tűzoltók a hétfőn délutáni heves vihar és özönvízszerű esőzés után. Ott szerencsére senki nem sérült meg. Erről már a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője beszélt.

Antal Erika elmondta: Domoszlón villám csapott egy irodaházba, ahol kigyulladt a villanyóra. A lángokat az alkalmazottak fékezték meg. Gyöngyösön egy ötméteres fa dőlt egy épületre, a tűzoltók láncfűrésszel darabolták fel a törzset.

Öt pincét öntött el a hirtelen lezúduló víz, a helyszínen megkezdték a szivattyúzást.

Kedden jöhet a java

A hőség miatt keddre már csak négy megyére – Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya – adtak ki legmagasabb fokú figyelmeztetést. A várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt viszont valamennyi megyében legalább elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Kedden már “csak” 28-33 fokig emelkedik a hőmérséklet, a hét végéig pedig 30 fok körüli maximumhőmérsékletek várhatóak. A hétvégén érkező újabb hidegfront nyomán azonban a jövő héten már szeles, felhős és hűvösebb idő várható, a hőmérséklet csúcsértéke 25 fok körül alakulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik