Közélet

Cozma-gyilkosság – Megismétlődhet az eljárás

Felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Kúriához a Cozma-gyilkosság ügyében hétfőn a Legfőbb Ügyészség indokolási kötelezettség jelentős mértékű elmulasztása miatt.

Mint arról korábban a Hír24 beszámolt, a Legfőbb Ügyészség vizsgálta, van-e törvényes lehetőség a Cozma-gyilkosság ügyében hozott jogerős ítélet felülvizsgálatára.

A Legfőbb Ügyészség szerint a jogerős ítéletben megállapított tényállás olyan ellentmondásokat tartalmaz, amelyek miatt a büntetőjogi felelősségre vonás szempontjából jelentős kérdésekben nem állapítható meg, hogy a Győri Ítélőtábla milyen tényállásra alapította döntését.

A közlemény szerint az ügyészség a másodfokú határozat hatályon kívül helyezését indítványozta, mely lehetővé teszi – megismételt eljárásban – a másodfokú ítélet valamennyi büntetőjogi rendelkezésének felülbírálatát.

A Marian Cozma megölése miatt indított büntetőperben április 27-én hirdette ki jogerős ítéletét a Győri Ítélőtábla, jelentősen enyhítve az első fokon kiszabott büntetéseket.

A Népszabadság korábban azt írta, hogy az ügyészség nem az enyhítés kiváltotta közfelháborodásnak engedve vette górcső alá az ítéletet, hanem azért, mert az minden tekintetben ellentétes az első fokon meghozott döntéssel lényegében egyetértő ügyészi indítvánnyal. A lapö forrásai akkor úgy fogalmaztak: az ügyészség részletesen elemzi majd az írásba foglalt ítéletet, valamint indoklásának minden szavát, és ha lehetőséget lát a felülvizsgálatra, azonnal indítványozza azt a Kúriának.

A legfőbb bírói fórumnak a felülvizsgálati eljárás keretében lehetősége lesz az ítélet rendelkező részének megváltoztatására, vagyis ha elfogadja az ügyészi indítványban foglaltakat, akár súlyosbíthatja is az elkövetőkre kirótt büntetéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik