Közélet

Politikusokra vallott a korrupt rendőr

vizoviczki(960x640)(1).jpg (vizoviczki)
vizoviczki(960x640)(1).jpg (vizoviczki)

A Blikk szerint politikusok is érintettek lehetnek a rendőrségi korrupciós botrányban.

A lap úgy tudja, a meggyanúsított rendőrök egyike korábbi fővárosi vezetőkről tett említést, akik bensőséges kapcsolatban álltak az „éjszaka császárával”, akinek szórakozóhelyein több fiatal politikus is törzsvendégnek számított. A lap névtelen informátora szerint azért kedvelték ezeket a helyeket, mert elengedhették magukat, nem futottak bele razziákba.

A Blikk szerint Vizoviczki kapcsolataira a titkosszolgálatok is felfigyeltek. Több vezető politikus baráti viszonyba került vele, rendszeresen össze is jártak a nagyvállalkozóval. Azt, hogy ebből milyen hasznot húzott Vizoviczki, egyelőre vizsgálják, de gyanítják, hogy komoly visszaélések történhettek önkormányzati szinten is.

A rendőrök kihallgatták Vizoviczki feltételezett bizalmasát is. Őt nem gyanúsítják semmivel, de vizsgálják a szerepét és a kapcsolatrendszerét. Ő volt az, aki beleláthatott a birodalom pénzügyeibe. Az ügyészség azt még mindig nem tisztázta, pontosan miből származott az a 430 millió forint, amit Vizoviczkinál a házkutatáskor lefoglaltak. Keresik a vállalkozó külföldi bankszámláit is, amelyeknek létezéséről több forrásból értesültek – írja a Blikk.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) jelenlegi és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egykori vezetője korábban azt mondta, hogy Vizoviczki az utóbbi időben egyre inkább hangoztatta, hogy mindenki a zsebében van, bármit el tud intézni.

Nem lehet véletlen, hogy állítólag a rendőrség teljes vezérkarát átvilágítják. Főleg arra kíváncsiak, változott-e az anyagi helyzetük az elmúlt időben. A gyanúsított rendőrök családtagjait is ellenőrzik.

Az új információk új megvilágításba helyezik azt is, hogy állítólag hivatalban lévő rendőrtisztek „vadásznak” arra az egykori kiemelt főnyomozóra, aki több médiában is a rendőrbűnözésről beszélt. Labanc Ferenc a Privát Kopónak azt mondta, a Hír Televízió munkatársa figyelmeztette, aktív rendőrtisztek „dolgoznak rá”.

A jelek arra utalnak, hogy – Orbán Viktor kijelentésével ellentétben – még nincs vége annak a világnak, amelyben a bűnözés és a bűnüldözés összefonódik. Ugye, senki nem gondolja komolyan, hogy mindössze négy rendőrtiszt képes volt 10-12 éven át megakadályozni a hatósági ellenőrzéseket Vizoviczki érdekeltségeinél? – tette fel a kérdést a volt főnyomozó.

Ha 104 rendőrtiszt lesz előzetes letartóztatásban, akkor azt mondom, kezd hatékonyan dolgozni az ügyészség – tette hozzá Labanc, aki fenntartja korábbi véleményét, a rendőrség annyira összenőtt a bűnözéssel, hogy osztályvezetői szintig le kéne „tarolni” minden főkapitányságot és kapitányságot.

Korábban egyébként a Magyar Nemzet írta meg, hogy a miniszterelnök egyértelmű utasítására indult meg a rendőrség megtisztítása a korrupciótól. Orbán Viktor 2010-ben egyértelmű utasítást adott arra, hogy a rendőrséget a legkeményebben és a leghatározottabban tisztítsák meg a bűnözők befolyásától. A választások után a kormányfő asztalára ugyanis letettek egy dossziét, amely a budapesti éjszakai élet bűnügyi vonatkozásait tárta fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik