Közélet

Minden vádlott letöltendőt kapott a West Balkán-ügyben

west balkán  (west balkán-ügy bírósági ítélet, )
west balkán  (west balkán-ügy bírósági ítélet, )

Két év, nyolc hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a West Balkán nevű szórakozóhelyen másfél évvel ezelőtt történt, három halálos áldozatot követelő diszkótragédia négy vádlottját a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletében.

A Nyugati téri – azóta bezárt – szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel mintegy háromezer fiatal volt egyszerre, amikor egy lépcsőházi tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek.

Az elsőfokú ítélet halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek a négy vádlottat, melyért a törvény szerint kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A vádlottak, akik szervezők, illetve biztonsági őrök voltak az eljárás során tagadták bűnösségüket, védőik felmentést kértek.


Szalontai Győző (balról) és három társa hallgatja az ítélethirdetéstFotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A West-Balkán Klubban 2011. január 15-én történt a tragédia. A rendezvény estéjén körülbelül háromezren zsúfolódtak össze a Nyugati téren levő klubhelyiségben, ahol pánik tört ki. Az emberek vagy mozdulni sem bírtak, vagy kényszerűen sodródtak a tömeggel. Így történhetett meg, hogy három fiatal lányt odaszorítottak a lépcsőhöz, illetve amikor elestek, rájuk léptek, rájuk zuhantak, így mindhárman megfulladtak. Rajtuk kívül tucatnyi fiatal szenvedett elsősorban zúzódásos, könnyebb sérülést.

A büntetőper tavaly novemberben kezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az ügyvezető igazgató nem ismerte el bűnösségét. Vallomása elején hangoztatta, hogy 1997 óta szervezett rendezvényeket. Ismeri az előírásokat, a cégnek jogásza is van. A bíró azon kérdésére, hogy miért nem írták bele a szerződésbe, hány fő befogadására adják ki a helyiséget,  azt válaszolta: “Nem tetsző lesz a válaszom, napi 14-16 órát dolgoztam.” Arra a kérdésre, hogy változtatna-e valamit a tragédia előtti állapotokon, egyszavas választ adott: mindent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik