Közélet

Elkaptak egy hattagú szegedi rablóbandát

Mindössze 15-17 évesek, de már több súlyos bűncselekményt elkövettek. Többi közt csoportosan elkövetett rablást is, amiért akár 15 évet is kiszabhat a bíróság.

Zélity László, a csongrádi megyeszékhely rendőrkapitánya hétfőn, sajtótájékoztatón számolt be a részletekről. Mint mondta, egy 15, két 16 és három 17 esztendős fiú április óta garázdálkodott az árvízi emlékmű környékén és a rakparton. Általában az esti órákban inzultálták a Tisza-parton pihenő, beszélgető fiatalokat. Két csoportosan elkövetett rablás miatt is felelniük kell, a bíróság akár 15 év börtönt is kiszabhat.

Az egyik alkalommal egy fiatal férfitól cigarettát kértek, de nem kaptak. Az áldozatukat ezután megverték, levették a kabátját, átkutatták ruháját és elvették a telefonját. Egy másik este hatan támadtak rá szintén egy fiatal férfira, akitől pénzt és cigarettát kértek, majd az ő ruháját is erőszakkal átkutatták. Zsákmányuk csupán ezer forint volt. Olyan is előfordult, hogy minden előzmény nélkül támadtak és vertek meg valakit. Bár mind a hat büntetlen előéletűek, már mindannyiuk ellen folyik eljárás, többi közt erőszakos bűncselekmények miatt is. A rendőrök csütörtökön vették őrizetbe a gyanúsítottakat – egyikőjüket az iskolából állították elő. Ketten már előzetes letartóztatásba is kerültek.

A kapitány hangsúlyozta, hogy a turisztikai szezon kezdetével több rendőr lesz az utcákon, különösen a belvárosban, az üres ingatlanok ellenőrzésére pedig “bűnügyi portyákat” indítanak. A Széchenyi téren található turisztikai információs pavilonnál két idegen nyelveket jól beszélő rendőr nyújt segítséget, ha kell. Szegeden szeptember végéig 37 nagy rendezvény is lesz a városban, ezek biztosítására külön figyelmet fordít a rendőrség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik