Közélet

Zsidó jelképet gyaláztak meg Nagykanizsán

Letörték és elvitték a fémből készült menóra ágait. Csupán a talapzat maradt meg.

Valószínűleg a hétvégén történt a rongálás. A nagyjából 160 centiméter magas és 110 centiméter széles menóra bronzból készült, 23 karátos arany lapozással. Az elkövetők mind a hét ágát és a középső szárát letörték a gyertyatartónak, így csak a háromágú talprésze maradt meg.

Székely István, a nagykanizsai zsidó hitközség elnöke elmondta: az emlékmű egy zárt udvarban, az egykori zsinagóga épülete előtt található, és több utca felől is megközelíthető. Azt nem tudják, honnan juthattak be az elkövetők. Talán a rendőrség tud majd választ adni arra, hogy emlékműgyalázás vagy fémtolvajlás történt.

Hozzátette, hogy amint lehetőségük lesz rá, megkezdik a helyreállítást, ezért már keresték az alkotás készítőjét is. Szabados Gábor, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense egyelőre annyit közölt, hogy megérkezett hozzájuk a feljelentés, kollégái pedig elvégezték a helyszíni szemlét.

Ősi jelkép

A menórát, a zsidóság egyik legrégebbi jelképét, a hétágú gyertyatartót, továbbá a mártíremlékművet 2004-ben állíttatta a nagykanizsai zsidó közösség.

Temetőgyalázás

A közelmúltban meggyalázták az Óvoda utcai zsidótemetőt Székesfehárváron. Ismeretlen tettesek fekete festékkel feliratokat fújtak a ravatalozóra és több sírra. A miniszterelnök arra kérte a belügyminisztert, hogy a lehető leggyorsabban találják meg és vonják felelősségre az elkövetőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik