Közélet

Korrupció, hulló fejek és a bűvös Hajógyári

bilincs (előzetes letartóztatás, )
bilincs (előzetes letartóztatás, )

A rendőrség hatékonyan és határozottan fellép a kábítószer-terjesztőkkel és -fogyasztókkal szemben – hangzott el vagy így, vagy kicsit másképp, de egy biztos, sokszor. Mivel úgy tűnik, jó pár hektárnyi kivétel mégis van, a rendőri vezetők sorra potyognak, és várhatóan még fognak is.

Budapest buliszigetén zajlik az élet, a Hajógyári roskadozik a szórakozóhelyektől, ennek fényében pedig tobzódnak a partira éhes fiatalok. Évek óta keringenek a pletykák arról, hogy a III. kerület eme csábító szegletében virágzik a drogbiznisz, méghozzá látványosan, mintha csak legális volna. Pedig nem az, a rendőrség szigorúan bünteti azt, aki szívja, issza, nyeli, ahogy azt is, aki lehetővé teszi a tiltott mámort. Elméletileg.

Pedig nem mondhatjuk, hogy sohasem hallottunk olyan “kábítószeres történetről”, amelyben felvetődik a Hajógyári neve. Januárban például három fiatal hagyta kis híján a fogát az Erzsébet Kórház toxikológiai osztályán. Szombat este kezdtek neki a bulizásnak, vasárnap délelőtt 11-kor még tartott a mulatság. Mindannyian GHB-t, ismertebb nevén Ginát fogyasztottak. A közeli HÉV-megállóból vitte el őket a mentő.

Egy a Hír24-nek név nélkül nyilatkozó mentős elmondta, gyakran riasztják őket a Hajógyárira, pontosabban a környékére. Bár sokan lesznek rosszul, ők valahogy sohasem a tánctéren vagy a sziget területén „adják fel a harcot”. Mint mondta, ezeket a bulizókat rendszerint a “benti emberek” kikísérik a közeli megállókba, minél távolabb tudva ezzel a még éppen csak járni tudó – vagy már arra is képtelen – problémát.

Hétfőn azzal kerestük meg a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy az elmúlt években milyen gyakran tartottak kábítószer-razziákat a budapesti szórakozóhelyeken. Milyen gyakran és leginkább hol, mely kerületben. Rákérdeztünk a Hajógyárira is, mégis, arrafelé hányszor fordultak meg a számonkérő, szépen beöltözött marcona maszkosok. A rendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást. Úgy hírlik ugyanis, rendőr nemigen lépett – vagy éppen léphetett – a láthatatlan fallal védett területre, legalábbis azért, hogy ártson az üzletnek, biztos nem.

A korrupciós ügynek jelenleg hat gyanúsítottja van, köztük van három magas beosztású rendőrtiszt is. Hopka Lajos, a Nemzeti Nyomozó iroda speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályának vezetője, Kalmár Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője, és második körben pedig bilincs került a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának vezetőjének, Gulyás Imrének a kezére is.

Vele egy időben fogtak el egy felderítéssel foglalkozó nyomozót is, bizonyos K. Attilát, aki a BRFK Bűnügyi Információs Főosztály Kiemelt Ügyek Osztályának embere. Két civil is „csatlakozott hozzájuk”, egyikük Vizoviczki László, illetve az ismert vállalkozó egyik embere. A rendőrök a gyanú szerint  zavartalan működést, illegális rendőri védelmet, a konkurencia razziák által történő gyengítését és hasonló finomságot biztosítottak, cserébe a tekintélyes – több százezres illetve milliós – fizetésért.

A gyanúsítottak száma szépen gyarapszik, és szinte kizárt, hogy itt bezáruljon a kör, lévén, hogy egy évek óta gyűrűző ügyről van szó. Úgy tudni, az állomány tagjain érződik a feszültség, mintha csak ismét vihar előtti csend lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik