Közélet

Magyar feltaláló pereli az Adidast

Egy magyar feltalálóé az irányítósávos labdarúgócipő mondta ki a bíróság, a férfi 10 év jogosulatlan használatért perel.

Oroszi László 1995-1996-ban kidolgozta az „irányítósávos sportcipőt”, amelynek lényege, hogy a sportcipő orr-részén keménygumiból készített sűrű bordázatot tartalmazó „irányítósávok” helyezkednek el, és ezek segítik a játékosnak a labda adott irányba rúgását és javítják a találati pontosságot. Néhány évvel később az Adidas piacra dobta a Predator Precision majd a Predator Mania sportcipőit, amely az Orosziéhoz nagyon hasonló irányítósávokkal rendelkezett.

A feltaláló megoldását először használati minta formájában védte, és ennek jogellenes hasznosítása miatt pert indított az Adidas Magyarország Kft. ellen 10 éve a Fővárosi Bíróságnál. Az Adidas azzal védekezett, hogy nem ismerte el Oroszi László feltalálói munkáját, a megoldást közkincsnek tekintette, amely – szerintük – nem új és nem a feltaláló tulajdona.

A jogerős döntés és a közel 10 éves kézbesítési procedúrát követően a bíróság elismerte Oroszi László találmányának újdonságát és feltalálói tevékenységen alapulását. Az irányítósávos sportcipő azóta szabadalom lett. A feltaláló számára ugyanakkor most nyílt meg a lehetőség, hogy folytathassa az Adidas ellenfolyó szabadalombitorlási perét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik