Belföld

Győriek kapták az év feltalálója vándordíjat

24.hu
24.hu

2012. 03. 24. 22:20

Az „Év feltalálója 2011” vándordíjat vehette át a labdajátékokhoz kifejlesztett intelligens mérőrendszerért hat győri innovátor, akik a győri Széchenyi István Egyetem munkatársai, egykori hallgatói. Az „Év feltalálója” díjat az nyerheti el, aki a külföldön rendezett innovációs és szabadalmi bemutatókon a legsikeresebb magyar résztvevő.

A győri egyetem sikeres fejlesztő csapatban dr. Molnárka Győző egyetemi docens (Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék) vezetésével Nagy Attila tanszéki mérnök (Mechatronika és Gépszerkezettan T.), Sütő István, Győrben végzett villamosmérnök, az INNO-Raab munkatársa, Varjasi Norbert egyetemi adjunktus, doktorjelölt (Informatika T.), Bozi István mechatronikai mérnök és Mórocz Tamás villamosmérnök (Távközlési T.) vett részt. Bozi István még győri mesterszakos-, Mórocz Tamás alapképzésben részt vevő hallgatóként kapcsolódott be a munkába.

A találmány „Intelligens mérőrendszer labdajátékokra”, amelynek része egy kiválasztott felület, például labdajátékokhoz rendszeresített kapu, vagy bármilyen nagyságú keret, amely infravörös fényforrásokat és azokkal szembeni érzékelőket tartalmaz. Egy test, például labda, ha áthalad a felületen, megszakítja a fénysugarakat, s jelek érkeznek a számítógépre. A számítógépre telepített speciális program – amely a találmány szerves része – a jelsorozatból meghatározza a test alakját. Ha az nem szabályos gömb, mint egy labda, nem értékel tovább. Ha a test gömbszimmetrikus (mint egy labda), a jelhalmazból megállapítja a labda sebességét, irányát és a referencia síkba (kapu) hatolásának helyét.

A fejlesztés a GOP-1.1.1-07/1-2008-0075 projekt keretében és támogatásával, a győri Széchenyi István Egyetem, az Universitas-Győr Nonprofit Kft. és az egyetem több gazdasági partnerének közreműködésével valósult meg.

Az elismerést pénteken adták át a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) budapesti közgyűlésén.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

NEW YORK, NY - JUNE 10:  Robert De Niro speaks onstage during the 72nd Annual Tony Awards at Radio City Music Hall on June 10, 2018 in New York City.  (Photo by Theo Wargo/Getty Images for Tony Awards Productions)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.