Közélet

Őrült robbantót keresnek

A Nemzeti Nyomozó Iroda egyik verziója szerint elmebeteg lehet a robbantgató, aki távirányítóval működő kapukra szerelt kézigránátot – írja a Blikk.

A lap úgy tudja, a profilalkotók arra jutottak, az őrült gránátos gyakorlatilag véletlenszerűen választhatta ki azokat a házakat, ahol robbantott, mindkét esetben távirányítós kertkapukat használva időzítőként. Könnyen lehet, hogy a házak épp a terveinek megfelelő kapuszerkezetek miatt válhattak a mániákus célpontjaivá.

Korábban a Magyar Hírlap is arról írt, hogy egy magányos őrültet keres a rendőrség, de a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a szélsőséges szervezetek körül forgolódó, veszélyes alakokat is számba veszi. Most a Blikknek Bartha László, az NNI szóvivője azt mondta: feltehető, hogy mindegyik bűncselekményt azonos elkövető vagy elkövetői kör hajtotta végre. A támadóra és lehetséges társaira ötmillió forint vérdíjat tűzött ki a rendőrség.

A Blikk információi szerint a zsaruk más verziókat is vizsgálnak, ám úgy tartják, a feltételezett elmebeteg nem vadászott senkire, különösebb indítéka sem volt, a tettes végeredményben önmagáért a robbantásért helyezett el gránátokat a fővárosban. Konkrét gyanúsítottja a rendőrségnek nincs. A kriminálpszichológus azt feltételezi, az elmúlt időszakban csak azért nem volt robbantás, mert a tettes akadályoztatva volt, vagy pszichiátrián, vagy börtönben lehet. Végh József szerint a tettesnek minden bizonnyal sajátos magyarázata van a robbantásokra, ám fény erre valószínűleg csak a mániákus robbantgató esetleges elfogása után derülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik