Közélet

Tűzoltók járják a paneleket – már négymillió forint bírságot szabtak ki

Év eleje óta folyamatosan ellenőrzik, hogy a bérházakban - különösen a magas panelekben – betartják-e a tűzvédelmi előírásokat. A fővárosban több mint kétszázszor büntettek eddig.

Az elmúlt hetekben több tűzeset is rávilágított arra, milyen fontos, hogy a lakóházak menekülési útvonalként is szolgáló folyosóit szabadon hagyják. Azok, akik nem tartják be az előírásokat, komoly büntetésre számíthatnak. A fővárosban január óta 217 ellenőrzést hajtottak végre, összesen négymillió forint bírságot szabtak ki.

A legtöbbször a folyosókon tárolt éghető, tehát tűzveszélyes anyagok tárolása miatt bírságoltak. A tapasztalatok szerint a lakók egyszerűen tárolóként használják a folyosókat, oda teszik ki megunt szekrényeiket, melyeket aztán idővel szépen megtöltenek használt könyvekkel, régi újságokkal, kiürült műanyag palackokkal.

Bevett szokás az is, hogy a lakók a kisebb, lakásuk előtti folyosórészeket rácsokkal védik a hívatlan látogatók ellen. Mielőtt azonban ezeket felszereli valaki, érdemes tájékozódni a jogszabályokról, mert ez a megoldás is bírságot vonhat maga után. A Hír24-nek nyilatkozó egykori tűzoltó elmondta: ha a ráccsal elzárt részen tűz üt ki, a tűzoltók csak feszítővágóval tudnak bejutni, ám ez időveszteséget jelent. Az elzárt lakásokból ugyanis csak késve kezdődhet meg a mentés.

Az idén érvénybe lépett szigorú szabályoknak köszönhetően a tűzoltók nem mérlegelnek, nem figyelmeztetnek. Dokumentálják és fényképet készítenek a szabálytalanságról, majd a lakóháznak kiküldik a borsos számlát. Ha a következő ellenőrzésig sem szüntetik meg a veszélyes állapotot, újabb, még magasabb bírságot szabnak ki.

Mint arról a Hír24 beszámolt, a Lánglovagok Egyesület a társasházak lakóinak biztonsága, a közös képviseletek munkájának megkönnyítése, egyben a bírságok elkerülése érdekében ingyenesen segítséget nyújt az Országos Tűzvédelmi Szabályzat értelmezésében, mindezt a legkülönfélébb gyakorlati példákon keresztül. A felmerülő kérdéseket a forum.langlovagok.hu címen az „Épületek tűzvédelme”, illetve a „Menekülési útvonalak” elnevezésű topikban lehet feltenni, ahol tűzmegelőzési szakemberektől kapnak rövid időn belül választ az érdeklődők.

Mint ismert, legutóbb múlt csütörtök este csaptak fel a lángok Budapesten, a IV. kerületi Sárpatak utca egyik panelházában. A tűz a hetedik emeleten keletkezett, ahol a folyosón lévő lomok égtek. A lángok az ajtón keresztül bejutottak az egyik lakásba is, de másik kettőben is kárt tettek.

Később kiderült, hogy a tüzet egy idős férfi okozta, aki a folyosón rágyújtott, majd a csikket egy papírkosárba dobta. Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt nagyobb tragédia.

Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a tűz másnapján azt mondta, a tűzeset rávilágított arra is, hogy a társasház folyosóján – mint sok más házban is – éghető anyagokat tárolnak. Ebben az esetben például 20 embert kellett az ablakokon át kimenekíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik