Közélet

Pénz és dutyi helyett munkával büntetnék a fiatalokat

A parlament alkotmányügyi bizottsága lehetővé tenné, hogy közérdekű munkára is átválthassák a 16 éven felüli fiatalkorúakra kiszabott, behajthatatlan pénzbüntetéseket.

A testület a büntető törvénykönyvön (Btk.) változtatna. A gyermekbarát igazságszolgáltatáshoz kapcsolódó törvénymódosításhoz kedden benyújtott javaslatban ezt úgy indokolták, hogy a fiatalkorúakra kiszabott közérdekű munka nevelő hatású.

Jelenleg a Btk. úgy szól, hogy fiatalkorúra akkor lehet kiszabni pénzbüntetést, ha önálló keresete vagy megfelelő vagyona van. A behajthatatlan pénzbüntetést szabadságvesztésre kell átváltani.

Az alkotmányügyi bizottság viszont azt is lehetővé tenné, hogy a behajthatatlan pénzbüntetést közérdekű munkára váltsák át a 16 éven felüli fiatalkorúaknál. A közérdekű munkát úgy kellene megállapítani, hogy egy napi pénzbüntetésnek egy napi közérdekű munka feleljen meg.

Ha a fiatalkorú a munkakötelezettségnek önként nem tesz eleget, a közérdekű munkát vagy annak hátralévő részét szabadságvesztésre kellene változtatni, méghozzá úgy, hogy hat óra közérdekű munka egy napi szabadságvesztéssel legyen egyenlő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik