Közélet

Vádat emeltek Pálháza volt polgármestere ellen

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a település egykori polgármestere 200 ezer forintot fogadott el egy vállalkozótól.

A nyomozás még 2011. februárjában kezdődött a Miskolci Nyomozó Ügyészségen, majd a hatásköri szabályok változása miatt áprilisában átkerült a Központi Nyomozó Főügyészséghez. Moravszki Zsoltot a főügyészség vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével vádolja.

Az ügy előzménye, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Pálháza vezetése az elmúlt években többször is pályázott a meglévő szennyvíztisztító telep korszerűsítésére, de ezek nem jártak sikerrel. A tizenegy települést érintő beruázás több mint 370 millió forintba kerülne.

Moravszki Zsolt 2010 októberében lett polgármester, az építőipari vállalkozóval a pályázatíró cég egyik munkatársa ismertette össze. 2010 novemberében kapcsolatba is léptek, a vállalkozó jelezte, az érdekeltségi körébe tartozó cég szeretné megszerezni a munkát.

Erről előbb telefonon, majd személyesen is egyeztettek. A polgármester végül garanciát vállalt, hogy az említett cég fogja megkapni a kivitelezési munkálatokat, és ennek érdekében a képviselő-testületnél, illetve a pályázattal érintett többi település polgármesterénél is eljár.

December elején újra találkoztak is, ekkor a falu közelében lévő Kőkapun: a „bizalom megerősítése céljából” 200 ezer forintot kapott a polgármester. Abban is megállapodtak, hogy a kivitelezési munkálatok költségvetését úgy fogják elkészíteni, hogy abból egy bizonyos összeget maguk között osztanak majd szét.

A főügyészség Moravszki Zsoltot tavaly október 13-án gyanúsította meg. Tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, vallomást sem tett. A polgármester nem sokkal a gyanúsítás után lemondott polgármesteri tisztségéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik