Közélet

Kiderül, tényleg megfigyelte-e Orbánt a titkosszolgálat

Laborc Sándor laptopján "Ovi" és "Bajusz" nevű mappát is találtak a nyomozók.

Hétfőn kezdődik a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa előtt a hivatali visszaéléssel vádolt Laborc Sándor, a korábbi Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatójának pere. A polgári elhárítás egykori vezetője az ügyészség szerint jogtalanul gyűjtött és tárolt adatokat többek között Orbán Viktorról és Kövér Lászlóról.

Laborc és egykori munkatársa ellen a korábbi Budapesti Katonai Ügyészség 2010. februárban rendelt el nyomozást. A katonai ügyészség hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt az idén január 13-án nyújtotta be a vádiratot.

Az ügyben az első feljelentést 2010 februárjában – még a Bajnai-kormány idején – Balajti László tette, aki 2009 nyarán vette át a polgári elhárítás vezetését Laborc Sándortól. A Nemzetbiztonsági Hivatal számítógépeinek merevlemezein több telefonbeszélgetés, híváslista, valamint a cellainformációkra irányuló elemzés is volt. Laborc laptopján mappába rendezve sorakoztak az adatok, volt közöttük “Ovi” és “Bajusz” nevű is, ezek nagy valószínűséggel Orbán Viktorról és Kövér Lászlóról tartalmaztak információkat – írta az ügyről a múlt héten a Magyar Nemzet.

Korábban magát Laborc Sándort is megfigyelte a titkosszolgálat, végül tavaly nyáron őrizetbe is vették. Az 1958-ban született Laborc a moszkvai KGB-egyetemen, azaz az orosz rendőrtiszti főiskola állambiztonsági szakán tanult az 1980-as években. Kinevezése előtt több napilap is arról írt, hogy nemzetbiztonsági szakértők kockázatosnak tartják kinevezését az NBH élére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik