Közélet

Még mindig a gyorsaság lehet a motorosok veszte

Ha tavasz, akkor jó idő, ha jó idő, akkor pedig előkerülnek a motorosok. Bár a baleset egyre kevesebb, az okok nem változnak: a sofőrök gyakran túl gyorsan hajtanak.

Bár az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egyelőre nem tapasztalható a motorosok „kirajzása”, de jelentjük: a kétkerekűek megjelentek az utakon. Jó hír, hogy a rendőrök szerint  évről évre csökken a balesetek száma, ezzel együtt kevesebb a halálos áldozat is.

Tavaly ráadásul lényegesen kevesebb balesetet regisztráltak, mint korábban – igaz nem csak a motorosok esetében. 2007-ben még több mint 1200-an vesztették életüket valamilyen közúti balesetben, majd 2008-ban – elsősorban az objektív felelősségnek, a közigazgatási bírságnak, a zéro toleranciának, a célirányos rendőrségi akcióknak, majd a pontrendszer szigorításának köszönhetően – ezer alá, 996-főre csökkent az elhunytak száma. 2009-ben ennél is kevesebben, 822-en, tavalyelőtt pedig 740-en esetek áldozatul. Tavaly az eredmények még kedvezőbben alakultak, összesen 683-an haltak meg, csaknem feleannyian, mint négy évvel korábban.


Fotó: MTI / Varga György

Bukósisak mindenkin van

A motorosokra vonatkozó statisztikák is egyre kedvezőbb számokat mutatnak, tavaly 59 motoros, illetve segédmotoros vesztette életét a hazai utakon. Idén eddig öten haltak meg kétkerekűt érintő balesetben, két motoros, valamint három segédmotoros.

A rendőrség szerint egyébként egyre kevésbé jellemző a sofőrökre, hogy védőruházat nélkül induljanak útnak. Az ORFK-nál azt mondták, ma már szinte alig találkoznak olyanokkal, akik erre ne figyelnének oda, és sisak nélkül közlekednének.

Gyorshajtás és figyelmetlenség

Az egyenruhások szerint elmondható, hogy a legtöbb balesetet sajnos még mindig az okozza, hogy a sofőrök gyakran helytelenül választják meg a sebességet, vagyis gyorsabban mennek a megengedettnél. De nem mindig ez okozza a problémát, az idei áldozatok között is vannak vétlen motorosok is. A Pest megyei Tökölön is ilyen eset történt. Egy kocsi sofőrje nem adott elsőbbséget kanyarodás közben a vele szemből érkező motorkerékpárosnak, és összeütköztek. A 41 éves budapesti férfi a mentőautóban, kórházba szállítás közben halt meg.

Március közepén, Mezőtúr közelében is autós hajtott neki egy szabályosan közlekedő kétkerekűnek. A kocsi átsodródott a szemközti sávba, a két jármű pedig összeütközött. A motoron utazó férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már a kiérkező mentők sem tudtak segíteni rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik