Közélet

Bíróság előtt az új warezkirály

A Fővárosi Törvényszéken megkezdődik W. Norbert és 27 társának büntetőpere.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének bűntette és más bűncselekmények miatt kiemelt jelentőségű bűnügyben ez lesz az első tárgyalási nap. W. Norbert és társai ellen a vádiratot 2012. január 9-én nyújtották be.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Bűnügyi Főosztály Csúcstechnológiai Bűnözés Elleni Osztálya korábban üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt nyomozott. Akkor még K. Balázs volt az elsőszámú gyanúsított, de ő külföldre szökött, és a család állítása szerint meghalt. Egyes internetes fórumok hozzászólói szerint a warezkirályt így húzták ki a csávából. Hogy a hír igaz-e, nem tudni, de az biztos, hogy az ügy fő vádlottja immár W. Norbert.

Mint korábban megírtuk, két kiemelt ügy átszignálását indítványozta a Fővárosi Törvényszék elnöke az Országos Bírósági Hivatal elnökének. Az egyik a Hagyó-ügy, a másik ez az úgynevezett warez-per.

Egy kis szómagyarázat

A digitális szlengben a warez összefoglalóan jelöli a jogvédett tartalmak jogsértő beszerzését, terjesztését – a világháló előtti időkben másolt lemezekre, az internet megjelenése után FTP-szerverekre, jelenleg pedig jellemzően torrentezésre kell gondolni. A magyar nyelvben legtöbbször használt megfelelője a kalózkodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik