Közélet

Szabadulna a Hagyó- és a warez-ügytől a Fővárosi Törvényszék

Az indoklás szerint azért, mert a Fővárosi Törvényszék nagyon le van terhelve. A két gigantikus ügynek összesen 43 vádlottja van, több száz tanút kell meghallgatni és a szakértők száma is tucatnyi.

Két kiemelt ügy átszignálását indítványozta a Fővárosi Törvényszék elnöke az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökénél. A keddi közlemény nem nevesít, de könnyen kitalálható, hogy az egyik ügy Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társainak, a másik a lassan három évvel ezelőtt kirobbant, úgynevezett warez-ügy. Előbbinek 15, utóbbinak 28 vádlottja van.

A Hagyó Miklós és társai elleni büntetőügyben 2012. január 11-én nyújtották be a vádiratot. Az ügyben 15 vádlott, több mint száz tanú van tíz szakértőt vontak be. A nyomozati irat 179 kötetből áll.

A két ügynek a törvényben előírt határidőben történő kitűzése és tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken nemcsak a bírók leterheltsége, hanem a súlyos tárgyalóterem-hiány miatt sem lehetséges – tartalmazza a közlemény.

A törvény által ilyen esetekre biztosított, egyéb munkavégzés alóli felmentési, illetve mentesítési lehetőséggel a jelenlegi létszám és ügyforgalom mellett a Fővárosi Törvényszéken nem lehet élni, és a helyzet a belső munka átszervezésével sem oldható meg – fogalmaztak.

A testület elnöke kérte azt is, hogy a Fővárosi Törvényszékkel azonos hatáskörű másik bíróságot jelöljenek ki a W. Norbert és 27 társa ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt indított ügyben is. A törvény szerint erre az ügy érkezésétől számított 15 napon belül van lehetőség, ha az ügy ésszerű időn belül történő elbírálása az adott bíróság rendkívüli leterheltsége miatt nem biztosítható. Az indítványban ugyanakkor részletes adatokkal kell alátámasztani, hogy az illetékes bíróság munkaterhei aránytalanul nagyok.

Az indoklás szerint a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumában a 2012. január 11-i állapot szerint a folyamatban lévő elsőfokú 569 peres ügyből összességében 357-ben, tehát a peres ügyek majd 62 százalékában kell alkalmazni a soronkívüliség szabályait. A két, áthelyezésre indítványozott ügy kiemelt jelentőségű ügy, amelyet az érkezéstől számított három hónapon belülre ki kell tűzni, és kéthavonta tárgyalni kell.

A W. Norbert és társai elleni ügyben a vádiratot 2012. január 9-én nyújtották be. A nyomozati irat 84 kötetes, az 50 oldalas vádiratban az egyes vádlottak esetében több száz rendbeli a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének száma, amellyel a vád szerint négymilliárd forint vagyoni hátrány keletkezett.

A warez-ügyről és a warezkirályról legutóbb 2010 tavaszán hallhattunk részletesebb beszámolót. Ekkor a Nemzeti Nyomozó Iroda számolt be a nyomozás lezárásáról és a vádemelési javaslatról.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztály Csúcstechnológiai Bűnözés Elleni Osztálya üzletszerűen, bűnszervezetben különösen nagy illetve különösen jelentős hátrányt okozva elkövetett szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt nyomozást folytat K. Balázs és társai ellen – olvasható még ma is a rendőrség honlapján.

Itt még K. Balázst említik elsőszámú gyanúsítottként, ám ő külfödre szökött, és a család állítása szerint meghalt. Egyes internetes fórumok hozzászólói azt állítják, hogy a varezkirályt ezzel a módszerrel húzták ki a csávából. Hogy a hír igaz-e, nem tudni, de az biztos, hogy warez-ügy fő vádlottja most már W. Norbert.

A rendőrség 2009. április 14-én öt szerverteremben tartott házkutatást. 43 működő, illegális szervert foglaltak le, összesen körülbelül 230 terabyte-nyit. A bűnszervezet tagjai legális szerverhoszting szolgáltatás mögé bújva leplezték több száz úgynevezett smswarez, smsweb és torrent weboldal működtetését, melyek fizetős emelt díjas SMS-ek ellenében szerzői jogi védelem alatt álló audiovizuális tartalmak, valamint szoftverek illegális letöltését tették lehetővé. A weboldalakat spam (kéretlen levél) formájában hirdették az interneten, ezzel biztosítva, hogy a jogvédett tartalmak minél szélesebb körben váljanak hozzáférhetővé és a felhasználók SMS-díjainak befizetésével minél nagyobb illegális jövedelemre tegyenek szert. Az NNI beszámolója szerint akkor még csak 21 gyanúsítottja volt az ügynek, a vádlottak padjára már 28-an ültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik