Közélet

Hét év börtön ártatlanul – a férfi egymilliárdot követel

A fekete sereg egyik tagját lelőtte, a másikat megsebesítette. Majdnem hét évet ült börtönben. Ma a bíróság kimondta, jogos volt az önvédelem. Szántai Attila, aki szembeszállt a fekete sereggel, most 1 milliárdos kártalanítási pert fontolgat.

Szántai Attila 13 évet kapott, de hét év elteltével – jogos védelemre hivatkozva – perújítás kezdődött. A Fővárosi Ítélőtábla első fokon már korábban felmentette. Szántai és ügyvédje az előző, március elején tartott tárgyalásra várta az ítéletet, de a bíróság csak most mondta ki azt. Magyarországon még soha, senki nem ült hat év kilenc hónapot ártatlanul, így az ügyvéd és a vállalkozó úgy határozott, eddig soha nem látott kártalanítási összeget követelnek.

Jován László ügyvéd a Hír24-nek az ítélethirdetés után azt mondta: a bíróság helybenhagyta az elsőfokú bíróság korábbi döntését, és felmentette Szántai Attilát. Mint mondta, védence 4 év 8 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, a jogerős ítélethirdetés után pedig újabb két évet töltött fegyházban. A börtönben – előzetesben és a fegyházban is – találkozott a fekete sereg tagjaival, akik szinte elviselhetetlenné tették a mindennapi életét.

Jován László azt mondta: a kártalanítási összeg két részből tevődött össze: egy vagyoni kárból, mivel a vállalkozó elesett az üzleteitől, és a rossz hírbe keveredett panziója majdnem tönkre ment, és egy nem vagyoniból. Ez utóbbit azért követelik majd az államtól, mert Szántai Attila, felesége és öt gyermekük is nagyon megsínylette a történteket. Mindannyian pszichiátriai kezelés alatt állnak jelenleg is, a gyerekek közül ketten még ma is csak villanyfénynél tudnak aludni, az apának pedig még mindig rémálmai vannak. A gyerekek iskoláztatására sem volt pénzük. Ez nem egy férfi, ez egy héttagú család tragédiája – tette hozzá.

Mint ahogy arról a Hír24 korábban beszámolt, a vállalkozót egy rendőr hozta össze a fekete sereg tagjaival. Zsarolták, fenyegették, védelmi pénzt követeltek tőle. Végül megelégelte, és amikor a fekete sereg tagjai rátámadtak, egyiküket lelőtte, a másikat megsebesítette.

Szántai Attila története 2000 karácsonya előtt kezdődött. Hoteljének egyik vendége felvitt magához két prostituáltat, a kuncsafttól azonban eltűnt 400 ezer forint. A tulajdonos kihívta a rendőrséget, ám egyikük azt mondta, az ilyen ügyekben nem lehet tenni semmit, ugyanakkor felajánlotta, hogy tud valakit, aki segíthet megelőzni a hasonló eseteket. Még akkor felhívta a fekete sereg egyik tagját, aki negyedórán belül a hotelnél volt. Ettől a perctől kezdve a hotelesnek nem volt egyetlen nyugodt perce sem. A sereg tagjai vázolták, milyen dolgok történhetnek a hotellel, a hotel előtt várakozó autókkal, a vendégekkel és a tulajdonos családjával. Egyértelműen védelmi pénzre utaztak, de Szántai nem fizetett. A rendőrökben már nem bízott, végül kényszerből 2001. január hatodikán többször is meghúzta engedéllyel tartott pisztolyának ravaszát, miután ketten rátámadtak. A fekete sereg egyik tagja a helyszínen meghalt, a másik súlyosan megsérült.

A nagycsaládos Szántait a gyilkosság miatt őrizetbe vették, az előzetes letartóztatással együtt hat évet és kilenc hónapot ült. Ügyvédje, Jován László segítségével 2007 novemberében a Fővárosi Ítélőtábla perújítást rendelt el az ügyében, ezzel egy időben pedig elrendelte a 13 év fegyházban letöltendő szabadságvesztés félbeszakítását. Az új eljárásban a Fővárosi Bíróság jogos védelemre hivatkozva végül felmentette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik