Közélet

Térdre kényszerítve a gárdisták

Az egész rendezvény alatt ültek, az eskü alatt féltérdre ereszkedtek.

A Hír24 helyszíni tudósítója szerint körülbelül kétszáz rendőr és néhány tucatnyi gárdista gyülekezett kezdetben a Hősök terén. Az eredeti tervek szerint a Magyar Nemzeti Gárda tagjai délben akartak esküt tenni. A Magyar Nemzeti Gárda egyenruhája nem emlékeztet sem a Magyar Gárdáéra, sem az Új Magyar Gárdáéra. A nemzetiek terepszínű nadrágot, sapkát, valamint zöld pólót és bakancsot viseltek. A tér közepén állva várakoztak – kicsit tanácstalanul, hiszen a  Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken tudatta, “a jogsértő rendezvényt a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó törvényes demonstráció lehetőségével visszaélve kívánják megtartani”, ezért a rendezvényt feloszlatja, ha jogsértő cselekményt észlel, mások jogainak, szabadságának sérelmét tapasztalja.

Más ez a gárda?

A szervezet öt éve tűnt fel a színen, azóta jogerősen feloszlatták, és már átesett pár névváltoztatáson. Volt már Magyar Gárda, Új Magyar Gárda, Magyar Nemzeti Gárda. Feloszlatásáig csak Budapesten több ezer tagot avattak. A gárdisták kontrollját a rendőrség komolyan veszi, 2009 novembere óta pénzbírság jár annak, aki nyilvánosan a gárda egyenruháját viseli, vagy csak olyan ruhában jelenik meg, amelyen felismerhetők az eredeti öltözet jellegzetességei. Ez azonban sokakat nem zavar. A Jobbik március 15-i ünnepségén többen is felhúzták az „oroszlános” uniformist.


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Kummer János

A mostani gárdaavatást egy magánszemély jelentette be – tájékoztatta a Hír24-et a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A Gárda Szövetség tájékoztatójában az áll, szombaton az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésére emlékeznek, majd a gárdisták déli 12 órakor ünnepélyes esküt tesznek a Hősök terén. Ez volt a terv. A gárda kapitányát a rendőrök azonban arról tájékoztatták, hogy három lakossági bejelentés is érkezett, hogy az egyenruhások látványa félelmet keltő, ezért fel fogják oszlatni a rendezvényt. A tér közelében ennek jeleként egyre több rohamrendőr gyülekezett.

Később a Szépművészeti Múzeum előtt körülbelül húsz ellentüntető is megjelent, NO GÁRDA feliratú kis papírlapot tartottak a kezükben. A tüntetők és a gárdisták közé rendőrök álltak, hogy megelőzzenek egy esetleges atrocitást. A rendezvény 11 órakor elkezdődött, ám a program módosult. A Himnusz elmaradt, hogy a gárdistáknak ne kelljen felállniuk a földről. A beszédeket is ülve hallgatták, hogy a rendőrök ne avatkozzanak be. A gárdisták végül féltérdre ereszkedve, magukban ismételték el az eskü szövegét, majd a Gárda Szövetség elnöke bejelentette, hogy a rendezvény véget ért. A rendezvény után a szimpatizánsok és az ellentüntetők szóváltásba keveredtek, de a rendőrök közéjük álltak.

Olvasói sztorik