Közélet

Feljelentést tett a Milla a viperás fenyegetés miatt

A civilek, közösség elleni erőszak előkészülete miatt fordultak a BRFK-hoz.

Kapcsolódó cikkek

Juhász Péter, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport alapítója a Hír24-nek elmondta: kedd reggel a rendőrség Teve utcai székházában, a panaszirodán tettek feljelentést, miután a Facebookon létrehozott „Rendszervágás” nevű csoport egyik szimpatizánsa nyíltan megfenyegette civil csoportjuk tagjait. Juhász véleménye szerint a szélsőjobb akciója a kormány érdekeit szolgálja: sokan megijedhetnek és otthon maradhatnak az erőszakos fenyegetések miatt.


A facebookos fenyegetés, mely alapján a feljelentést tették

Közben újabb egyeztetés is volt a rendőrségen a március 15-ei rendezvényekkel kapcsolatban. Juhász Péter azt mondta: a Milla színpadát valamelyest beljebb „tolták” az Erzsébet híd közepe felé. A módosításnak köszönhetően már 100 ezer szimpatizáns is elférhet úgy, hogy a tömeg nem ér össze a Ferenciek terén gyülekező „ellentüntetőkkel”. A főszervező arra kéri a Milla-szimpatizánsokat, hogy mindenképpen kerüljék el a Petőfi Sándor utcát, mert ott az ellentüntetőknek jelöltek ki „közlekedőt” a rendezvény előtt és után.

A Hír24 értesülése szerint a keddi egyeztetésen a nemzeti radikálisok képviselője is részt vett. Nem sokat árult el a rendezvény céljáról, csupán annyit közölt, az adók miatt vonulnak az utcára. Úgy tudni, a 30-as éveiben járó nő nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni, nyíltan nem vállalta, hogy a Milla ellentüntetői lennének.

Mint ahogy arról a Hír24 már beszámolt, március 15-én a Millások demonstrációja mellé szerveznek tüntetést a nemzeti radikálisok, „Deresre húzzuk a rendszert” szlogennel. Az eseményen a csoport Facebook-bejegyzései szerint részt vesz Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője, a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György, a 64 vármegyés Toroczkai László, valamint az olasz neofasiszta Forza Nuova szervezet vezetője, Roberto Fiore is. Üzenőfalukon több Milla-rendezvény elleni hozzászólás is olvasható, például, hogy viperával mennek nekik, de valaki olyat is írt, reméli, kivégzik “ezeket a gyökereket”.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn azt közölte, hogy a március 15-i rendezvényeket megfelelő erőkkel és eszközökkel biztosítják, emellett természetesen folyamatosan gyűjtik, elemzik és értékelik azokat az információkat, amelyek a biztosításban releváns szerepet játszanak.

Arra a kérdésre, hogy a radikálisok által szervezett demonstráció egyeseket távol tarthat-e a Millások rendezvényétől, Juhász Péter azt mondta, biztosan lesznek, akik félnek és nem mennek el. Ezzel együtt hozzáfűzte: mivel jogállamban élünk, bíznak abban, hogy biztosítják számukra a békés tüntetést.

A csoport létrehozója elmondta azt is, felvették a kapcsolatot az Országos Mentőszolgálattal, mert a fent említettek fényében tudatni akarták a mentőkkel, hogy felkészülhessenek, vagyis a megfelelő készültséggel legyenek jelen a rendezvények helyszínén.

A keddi feljelentés másolata:
Tisztelt Budapesti Rendőr-főkapitányság!
Alulírott Dr. Fazekas Tamás ügyvéd, az alábbi feljelentést teszem, ismeretlen tettes ellen:
Ügyfelem, Juhász Péter bejelentő, 2012. március 15-ére a 01000/863-1/2012. ált számon folyamatban lévő eljárásban a Gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó demonstrációt jelentett be, az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoport nevében, melyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság tudomásul vett. A rendezvény helyszíne: Budapest V. kerület Szabad Sajtó út és Erzsébet híd pesti hídfője, kezdés 15.00 óra, befejezés 23.00 óra – tényleges befejezés előreláthatólag kb. 17.00 órakor.
Ezen békés rendezvényen a tapasztalatok szerint előreláthatóan több ezer, akár több tízezer személy fog rész venni, idősek és gyermekek is, azonban sajnos sajtóhírek alapján úgy tűnik, hogy agresszív-, a demonstrációt felfegyverkezve megzavarni kívánó személyek megjelenésének lehetősége sem kizárt.
Ezen cikk szerint „Az alábbiakban közölt idézetek szó szerintiek, a helyesírási hibákat meghagytuk.
Az oldal egyik fényképéhez valaki ezt írta: „Lehet, hogy a >>millások<< meg lesznek lepve, mikor 3-5 fős >>szabadcsapatok<< be-betámadnak közéjük és viperával és hasonlókkal ütnek, akit érnek, aztán visszavonulnak – és ezt bizonyos (véletlenszerű) időközönként ismétlik, a tömeg legkülönbözőbb részein. Az az idő jött el, mikor nincs válogatás, mérlegelés, különbségtétel. A szavak ideje lejárt. A sünöknek pedig el kell fogadniuk, hogy nem lehet mindenkit bevinni és bevédeni sem. Persze nem akarok ötleteket adni senkinek sem :)” Erre egy testvér úgy válaszol: „…barátom, benned lelki társra találtam!””
Figyelemmel arra, hogy
1. a fenti tüntetésen megjelenők a lakosság tüntetés céljaival szimpatizálók és résztvevők-, politikailag e tekintetben egységes csoportját alkotják, továbbá, hogy
2. „viperával és hasonlókkal” (vagyis felfegyverkezve) „be-betámadás” „ütés”, méghozzá mérlegelés és válogatás nélkül, világosan legalábbis kihívóan közösségellenes magatartást, vagy bántalmazást, adott esetben azonban leginkább az okozott sérülés gyógytartamához képest súlyosabban-, de legalábbis aljas indokból elkövetettként minősülő testi sértés bűntettét kimerítő cselekvőség, valamint, hogy
3. a Btk. 18. § (1) bekezdés szerint „ha a törvény külön elrendeli, előkészület miatt büntetendő, aki a bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő feltételeket biztosítja, az elkövetésre felhív, ajánlkozik, vállalkozik vagy a közös elkövetésben megállapodik”, ezért megítélésem szerint ezen magatartás a Büntető Törvénykönyv 174/B.§ (2) bekezdésébe ütköző közösség tagja elleni erőszak bűntette előkészületének megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas.
Mindezek alapján, és különös figyelemmel arra, hogy ezen bűncselekmény hivatalból üldözendő kérem, hogy a Tisztelt Budapesti Rendőr-főkapitányság a nyomozást elrendelni és a szükséges intézkedéseket értesítésem mellett megtenni szíveskedjen annak érdekében is, hogy az ezen §. (1) bekezdésbe cselekményt befejezését megakadályozzák.
Budapest, 2012. március 13.
Tisztelettel:
Dr. Fazekas Tamás, ügyvéd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik