Közélet

Aki szembeszállt a fekete sereggel – hét évet ült, felmentésre vár

Zsarolták, fenyegették, védelmi pénzt követeltek tőle. Végül megelégelte, és amikor a fekete sereg tagjai rátámadtak, egyiküket lelőtte, a másikat megsebesítette.

Szántai Attila 13 évet kapott, de hét év elteltével – jogos védelemre hivatkozva – perújítás kezdődött. A Fővárosi Ítélőtábla első fokon már korábban felmentette. Szántai és ügyvédje keddre várta a jogerős ítéletet, de a bíróság úgy döntött, csak március végén mondja ki azt. Magyarországon még soha, senki nem ült hat év kilenc hónapot ártatlanul. Ha ez bebizonyosodik, minden bizonnyal komoly kártalanítási per lesz a vége.

Jován László, a vállalkozó ügyvédje a Hír24-nek azt mondta: a Fővárosi Főügyészség korábban azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg védence bűnösségét, ám a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség elállt ettől. Azt kérte az ítélőtáblától, állapítsa meg, hogy mindkét esetben jogos önvédelemből lőtt az elítélt. A Fővárosi Ítélőtábla bírói tanácsa a keddi tárgyaláson meghallgatta az ügyészt, az ügyvédet és magát Szántai Attilát is, de a végső döntésre később kerülhet sor.


Fotó: MTI

Segít a fekete sereg

Szántai Attila története 2000 karácsonya előtt kezdődött. Hoteljének egyik vendége felvitt magához két prostituáltat, a kuncsafttól azonban eltűnt 400 ezer forint. A tulajdonos kihívta a rendőrséget, ám egyikük azt mondta, az ilyen ügyekben nem lehet tenni semmit, ugyanakkor felajánlotta, hogy tud valakit, aki segíthet megelőzni a hasonló eseteket. Még akkor felhívta a fekete sereg egyik tagját, aki negyedórán belül a hotelnél volt. Ettől a perctől kezdve a hotelesnek nem volt egyetlen nyugodt perce sem. A sereg tagjai vázolták, milyen dolgok történhetnek a hotellel, a hotel előtt várakozó autókkal, a vendégekkel és a tulajdonos családjával. Egyértelműen védelmi pénzre utaztak, de Szántai nem fizetett. A rendőrökben már nem bízott, végül kényszerből 2001. január hatodikán többször is meghúzta engedéllyel tartott pisztolyának ravaszát, miután ketten rátámadtak. A fekete sereg egyik tagja a helyszínen meghalt, a másik súlyosan megsérült.

A nagycsaládos Szántait a gyilkosság miatt őrizetbe vették, az előzetes letartóztatással együtt hat évet és kilenc hónapot ült. Ügyvédje, Jován László segítségével 2007 novemberében a Fővárosi Ítélőtábla perújítást rendelt el az ügyében, ezzel egy időben pedig elrendelte a 13 év fegyházban letöltendő szabadságvesztés félbeszakítását. Az új eljárásban a Fővárosi Bíróság jogos védelemre hivatkozva végül felmentette.

A vezér édesanyja

A „fekete sereg” néven elhíresült bűnbandáról mostanában is sokat hallani, folynak az ellenük indult büntetőeljárások. A mai napig szökésben lévő vezérét első fokon már életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság, de mielőtt börtönbe zárták volna, megszökött, azóta sem tudni, hol van. A bíróságnak azonban küldött egy levelet, melyet édesanyja segítségével juttatott el a bíróságra.

Társai korábban összesen száz év börtönt kaptak. Magyar Róbert és társai ellen a vád többek között bűnszervezetben elkövetett emberölés, illetve zsarolás kísérlete, lőfegyverrel visszaélés, zsarolás. Az Ítélőtábla Balla Lajos vezette büntetőtanácsa épp a napokban tárgyalta az ügyet.

Csütörtökön az utolsó szó jogán többnyire felmentésüket, vagy az első fokon hozott ítélet enyhítését kérték a bűnszervezet tagjai a Debreceni Ítélőtáblán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik