Közélet

Őrült és profi a fővárosi robbantó

A titkosszolgálatok is bekapcsolódtak a kézigránátos merényletek felderítésébe – írja a Blikk.

A két feltételezett célpont ismeretségi körében vannak átfedések, a módszer és az elkövető is vélhetően azonos – mondta a Blikknek egy az ügyben érintett nyomozószerv illetékese. Az is biztosnak tűnik, hogy az elkövető nem amatőr. Az időközben elkészült kriminalisztikai profil szerint a merénylő 35-45 év körüli jelenlegi vagy volt rendőr, esetleg katona. Nem rajta múlt, hogy senki sem sérült meg. Számítani lehet újabb támadásokra is.

A támadások célpontjainak állítólag komoly politikai kapcsolatai vannak, sajtóhírek szerint az Eötvös utcai célpont a milliárdos adócsalási ügybe keveredett cég, az Eclipse Zrt. volt informatikus vezetője volt. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) terrorizmus és extrémizmus elleni osztálya is nyomoz, a szélsőséges szervezetek körül forgolódó, veszélyes alakokat is számba veszik.

Korábban a Magyar Hírlap azt írta, a tettes, a sajtóban megjelentekkel ellentétben nem két, hanem három kézigránátos támadást hajtott végre. A Nemzeti Nyomozó Iroda ugyan csak két esetet említett, de állítólag az ismeretlen robbantó számlájára írnak egy tavaly decemberi akciót is. Akkor egy XV. kerületi családi ház kapujára szerelt hasonló szerkezetet.

A tettes robbantásaival akarja felhívni magára a figyelmet. Nem rajta múlt, hogy akciói eddig nem követeltek emberéletet. Ez lehet a magyarázata, hogy mint korábban megírtuk, a rendőrség 5 millió forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Hétvégén egyébként újra helyszíneltek a rendőrök Budapesten a XII. kerületben, a szakemberek összesen 7 bűnügyi pontot találtak a helyszínen – számolt be róla a Hír Televízió és a Magyar Nemzet Online. A HírTV tudósítója  megszólaltatta a sértett feleségét, aki január 9-én reggel fél kilenckor szeretett volna elmenni autójával otthonról. A nő elmondta: amikor  férje a távirányítóval működésbe akarta hozni az elektromos garázsajtót, azonnal robbant a kézigránát. A biztosító terrorcselekményre hivatkozva nem fizetett a keletkezett károk után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik