Közélet

Budapesti robbantások: ötmilliós nyomravezetői díjat tűztek ki

A két, januári robbantást feltehetőleg ugyanaz követte el, távirányítóval működő kapukra szerelt kézigránátot.

Az egyelőre ismeretlen elkövető előbb január 9-én reggel, a XII. kerületi Eötvös utcában, majd január 22-én délelőtt, a XIV. kerületi Bonyhádi utcában robbantott. A Nemzeti Nyomozóiroda tájékoztatása szerint mind a két alkalommal kertes házak távirányítóval működő kertkapujába tett valaki kézigránátot, melyek a nyitáskor felrobbantak.

Szerencsére egyik merényletben sem sérült meg senki, de mindkét esetben emberölés kísérlete miatt indult nyomozás. A bűncselekmények kriminalisztikai jegyei arra utalnak, hogy az elkövető ugyanaz az ember lehet.

Hatala József országos rendőrfőkapitány nettó 5 millió forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek. A díjat annak fizetik ki, aki a merénylő személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal szolgál, hogy a merénylőt azonosítani lehessen, bűnösségére a gyanú megalapozottá váljon, ugyanakkor az eljárásban tanúként vesz részt. Szükség esetén az eljáró hatóság a tanú védelmére a szükséges intézkedéseket megteszi.

Az ORFK szóvivői irodája a Hír24-et arról tájékoztatta, hogy a díjkitűzésekről nem vezetnek központi statisztikát. Ugyanakkor a www.police.hu körözések, díjkitűzések rovatában megtalálhatók az aktuálisan, valamint a korábban kitűzött nyomravezetői díjak. Az eddigi legmagasabb nyomravezetői díjat 2008-ban szabták ki, az úgynevezett romagyilkosságok kapcsán. Ennek összege 100 millió forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik