Közélet

BKV-botrány: vádat emelt az ügyészség

Összesen 13 embernek kell bíróság elé állnia a vesztegetési ügy vádlottjaként.

Sziebert György a BKV jogi igazgatójaként, Rényi-Vámos Krisztina pedig a Budapest Airport Zrt. jogi igazgatójaként dolgozott a vádbeli időszakban. A vádirat lényege szerint a két – az ügyészség közleményében nem teljes nevével szereplő – egykori vezető 2008-ban és 2009-ben több olyan ügyvédi irodával kötött megbízási szerződéseket, amelynek tagjai hajlandóak voltak a díj egy részét visszaadni nekik. Így rendszerint a teljes összeg öt, tíz százaléka vándorolt a zsebükbe. Sziebert emellett 2009 nyarán – ekkor már a BKV. Zrt. jogi igazgatójaként – együttműködve Fuzik Zsolttal, a BKV. Zrt. informatikai igazgatójával, ugyancsak gyanús szerződéseket kötött.

A nyomozók a BKV és a Budapest Airport akkori jogi igazgatóit és másik három embert 2009 decemberében vették őrizetbe. Kattant a bilincs a BKV informatikai igazgatójának kezén is, őt 2010 februárjában fogták el Szegeden. A gyanúsítottak száma folyamatosan nőtt, végül az ügyészség 13 ember ellen emelt vádat gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelezettségszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt. Kezdetben többen – köztük az említett cégvezetők is – előzetesben voltak, de jelenleg mindannyian szabadlábon védekezhetnek.

A Fővárosi Főügyészség közleményében azt íja, a vádlottak a munkaszerződésükben írt kötelezettségüket megszegték, mert a BA Zrt., illetve a BKV. Zrt. gazdasági érdekeit megsértették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik