Közélet

Ítéletidő: négyszer annyi dolguk volt a tűzoltóknak

Hóátfúvások, hótorlaszok, összekoccant, árokba csúszott kocsik, elzárt területek – a tűzoltók csütörtökön 460 helyre vonultak országszerte.

Tovább folytatódott az erősen szeles időjárás, így az ország több pontján hóátfúvások, hótorlaszok alakultak ki. A kedvezőtlen körülmények miatt jelentősen megnövekedett a közúti balesetek száma. A havazással kapcsolatban a tűzoltók csaknem kétszázhetven műszaki mentést végeztek. Elsősorban baleseteknél volt szükség a segítségükre, emellett elakadt járműveket szabadítottak ki.

A katasztrófavédelem ügyeleti szolgálataihoz csütörtökön összesen négyszázhatvan bejelentés érkezett. Ez négyszer több, mint egy átlagos napon.

Különösen nehéz a helyzet Baja környékén, az itt élők ugyanis a hó fogságába estek. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója emiatt kezdeményezte Baja és Bácsalmás Helyi Védelmi Bizottság összehívását is. A tömegközlekedés lényegében leállt, így a környező településeken élők nem tudtak hazajutni. A Baján rekedt csaknem kétszáz iskolást este 7 órára sikerült hazaszállítani.

A hóátfúvások az ország más részein is településeket zártak el, kora délután Bács-Kiskun megyében tizenöt faluba nem lehetett bejutni. A legfrissebb adatok szerint jelenleg sehol sincs megközelíthetetlen település, bár délelőtt, a Veszprém megyei Hidegkúton még akadtak problémák, de a körútkezelő másfél óra alatt megtisztította a településre vezető utat.

A hó és az erős szél miatt hat megyében 29 útszakasz volt járhatatlan átmenetileg, a legtöbb Bács-Kiskun és Fejér megyében, de érintett Komárom-Esztergom, Nógrád, Békés és Veszprém megye is. Jelenleg öt útszakasz van lezárva az országban: Baranyában és Nógrádban egy-egy, Fejérben pedig három.

Csütörtökön közlekedési balesetben tizenöten sérültek meg, egy ember pedig meghalt. A Pest megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatott, hogy csütörtök délután, Kiskunlacházán egy  70 éves férfi kocsjával Bugyi felé haladt, amikor a kocsi megcsúszott a havas úton, sofőrje pedig elveszítette az irányítást a jármű felett. Az autó árokba hajtott, majd fának ütközött. Az idős ember a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Az idős ember a helyszínen belehalt sérüléseibe. (Fotó:PMRFK)

A szén-monoxid is áldozatot szedett, a gyilkos gáz egy emberrel végzett. Mérgezés gyanújával összesen még 12-en kerültek kórházba.

A közműszolgáltatásban is helyenként zavart okozott a hideg, havas időjárás. Hét helyszínről érkezett bejelentés, hogy elfagytak és eltörtek vízvezetékek, sőt, néhol áramkimaradás is volt. Martonvásár és Tárnok között a vasúti felső vezeték szakadt el, jelenleg buszokkal szállítják az utasokat – tudta meg a Hír24-et az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól.

Ha is többfelé fennakadásokkal kell számolni, az erős havazás miatt például le kellett zárni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egyes pályáját. Emiatt több, Budapestre tartó járat átirányítást kért péntek reggel a bécsi repülőtérre. Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta:  a kettes pálya elegendő a járatok fogadásához és indításához. Kitért ugyanakkor arra, hogy a Brussels Airlines Brüsszelből érkező járatának kapitánya nem vállalta a budapesti leszállást, ezért a gép Grazban tett kitérőt.

A flightradar24.com online radarkép adatai szerint a Brussels Airlines járatán kívül a Lufthansa Frankfurtból és Düsseldorfból érkező budapesti járata is Bécs felé tart, a CSA Prágából indult járata pedig előreláthatólag Pozsonyban fog leszállni.

Az úgynevezett közelkörzeti légi irányítás és a pilóták közti rádióforgalmazásból kiderült: a gyengébb fékhatás, illetve a kifutópályák állapota miatt kérték egyes pilóták az átirányítást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik