Közélet

Húszmilliót akart eltitkolni a végrehajtók elől

Állítólagos tartozása miatt cégtársára ruházta a pénzt a férfi. Kiderült azonban hogy a cégtárs egyben élettárs is.

A budapesti vállalkozó cége 100 millió forint adótartozást halmozott fel, amelynek csak töredéke folyt be az államkasszába a társaság vagyontárgyainak elárverezéséből. Ezért az adóhivatal a vállalkozót -– a cég tartozásaiért teljes magánvagyonával felelő beltagként -– a fennmaradó hátralék megfizetésére kötelezte.

A férfi megpróbálta “kimenteni” vagyonát a végrehajtási eljárás alól, és az ingatlana eladásából származó 20 millió forintos bevételét – egy állítólagos tartozás fejében átengedte volt cégtársának. Az engedményezési szerződés megkötésének körülményei azonban gyanússá váltak az adóhivatal számára, mivel az eljárás során kiderült, hogy a kedvezményezett cégtárs egyben az adózó élettársa.

Az adóhatóság jogi útra terelte az ügyet és a bírósági eljárás során bebizonyosodott, hogy a budapesti férfi és élettársa csak az adóhatóságot akarta kijátszani. A Fővárosi Ítélőtábla ennek megfelelően a színlelt szerződést semmisnek mondta ki, az adóhivatal pedig a jogerős ítélet birtokában jogosulttá vált a bírói letétben lévő 20 millió forintra.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az ellenőrzési és végrehajtási eljárások során kiemelt figyelmet fordít a színlelt szerződések kiszűrésére. Gyanús körülmény például, ha az adózó közeli hozzátartozójával, vagy befolyása alatt álló gazdasági társasággal kötött szerződéssel ruházza át vagyonát, vagy elajándékozza azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik